anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

HX8raz20

profile.country.pl_PL.title
son24-----
Początkujący

HX8raz20

witam posiadam telewzior KDL46HX820 i moje pytanie brzmi czy mozecie napisac mi jakie ustawienia powinienem zrobic aby otrzymac jak najlepszy obraz w HD mam tuner i pare programow w HD ale tak jakos niejestem z tego efektu zadowolony moze troche przesadzam albo mam złe ustawienia w tv wiec prosze o pomoc i o rady

32 ODPOW. 32
stubbs.
Użytkownik

son24 napisał(a):

wie czy sygnal niejest za slaby bo ja mam 60 a rodzice 75% wiec moze sygnal mam slaby dzwonilem do inei i kazali mi rozlaczyc i spowrotem wlaczyc kabel antenowy od tunera

Sam już chyba widzisz, gdzie znajduje się Twój problem? HX820 to świetny TV, ale nigdy, żadem TV nie da Ci dobrego obrazu, gdy będziesz miał słaby sygnał (czy to o jego moc się rozchodzi, czy o jego jakość).
Moim zdaniem w Twoim przypadku nie będzie odłączenie kabli od anteny i podłączenie ich z powrotem. Tak technicznie patrząc zadam pytanie osobie, która kazała Ci to zrobić - jak to miało zwiększyć siłę sygnału? Od TV można odłączyć wszystkie urządzenia - owszem będzie efekt, ale odłączenie anteny licząc na zwiększenie sygnału?

Przedzwoń do swojego dostawcy i poproś go o sprawdzenie sygnału jeszcze raz i poprawienie jego mocy/jakości.

Pozdrawiam Stubb
son24-----
Początkujący

a co z grami zeby byl gladki obraz jaki kabel HDMI polecasz

son24-----
Początkujący

chodzi mi oczywiscie o gry na ps3

stubbs.
Użytkownik

son24 napisał(a):

a co z grami zeby byl gladki obraz jaki kabel HDMI polecasz

Kabel HDMI polecam Ci kupić w standardzie 1.4a.
Nie przytoczę Tobie żadnej konkretnej firmy, ze względu na reklamowanie jakiegoś producenta, że ten i żaden inny jest dobry. Kabli HDMI 1.4a jest na rynku tyle, że swobodnie sobie coś dobierzesz. Nie kupuj najtańszego, bo one są wątpliwej jakości. Najdroższe, moim zdaniem też nie mają sensu, gdyż po osiągnięciu pewnej półki jakościowej zmiany są mikroskopijne (jak dla mnie). Okolice 100zł za kabel HDMI to dobra półka cenowo-jakościowa.

Pozdrawiam Stubb
son24-----
Początkujący

stubb kolego a powiedz mi jeszcze np jak gram w gre w 3D oczywiscie gre kompatybilna z 3D i jak zakladam okulary firmy SONY to powiem ci ze ten obraz nienachodzi az tak na siebie tzn wszystko jest wypukle i ok ale widac to tak jak by nienachodzily te kreski na siebie no niewiem jak ci to wyjasnic dokladnie moze wiesz o co chodzi w sumie obraz niejest az tak idealny i to tez wina kabla HDMI dzieki za odpowiedz

stubbs.
Użytkownik

Może to być wina kabla jak najbardziej i sporo na to wskazuje.
Druga sprawa ma się z ustawieniami w konsoli.
720p i analogicznie dla 720i oraz 1080p oraz 1080i.

Ten przeplot linii może być powodowany końcówką "i" - resztę szczegółowych informacji znajdziesz w internecie (chyba nie ma sensu abym przepisywał dla Ciebie wszystkiego).
Reasumując - sprawdź kabel i zobacz czy w konsoli masz ustawione 720p lub 1080p (jeśli masz 1080i lepsze w Twoim wypadku będzie 720p).

Pozdrawiam Stubb
spolDon1fhkbr
Początkujący

stubb napisał(a):

Reasumując - sprawdź kabel i zobacz czy w konsoli masz ustawione 720p lub 1080p (jeśli masz 1080i lepsze w Twoim wypadku będzie 720p).

Czemu? To chyba nie takie proste. Pytanie czy kolega na pewno dostrzega interlice przy szybkim ruchu bocznym w grze czy może zauważył efekt ducha przy wysokim kontraście sceny i ustawieniach telewizora. Sprawdź son24 na ciemniejszych ustawieniach telewizora (kontrast i jasność lub na trybie kinowym) czy ten efekt też występuje.

stubbs.
Użytkownik

Don napisał(a):

To chyba nie takie proste.

Zgadza się! Nikt chyba jeszcze nie naprawił TV na odległość ;) . Z tego co pisze Son24 oraz jak to opisuje, moim zdaniem wina w dużej mierze leży w kablu HDMI. Chcę sprawdzić podstawowe ustawienia jakimi właśnie posługuje się Son24.
Z doświadczenia, którego doznałem na własnej skórze wiem, że zły (słabej jakości) kabel HDMI daje efekt podobny do opisywanego przez Son24.

son24 napisał(a):

jak gram w gre w 3D oczywiscie gre kompatybilna z 3D i jak zakladam okulary firmy SONY to powiem ci ze ten obraz nienachodzi az tak na siebie tzn wszystko jest wypukle i ok ale widac to tak jak by nienachodzily te kreski na siebie no niewiem jak ci to wyjasnic dokladnie moze wiesz o co chodzi

Ciężko w 100% wywnioskować o co do końca chodzi koledze Son24. Domyślam się, że nie jest serwisantem Sony ani inną osobą, która ma wiedzę o dzisiejszej elektronice w jednym palcu :) .
Jak sam wiesz Don - na efekt końcowy składa się sporo rzeczy. Słusznie zasugerowałeś zmianę nastawień obrazu na ciemniejsze :c37 !

Pozdrawiam Stubb
son24-----
Początkujący

stubb czy mozesz mi podac jakies namiary na siebie tzn gg jesli niechcesz podawac na forum to podam ci swoj 1793482 odezwi sie do mnie jak moge prosic bo na forum i czekanie na odpowiedz to nie rozmowe lepiej sie dogadamy na gg dzieki aha i jeszcze jedno w moim modelu kdl46hx820 widze na dole po obu stronach w narozniku biale plamki wyglada to tak jakby cos podswietlane od spodu bylo jakby jakies diody podswietlaly czy to normalne czy to jakis defekt i bede musial reklamowac dzieki za odp stubb jeszcze raz do ciebie prosba odezwi sie

spolDon1fhkbr
Początkujący

son24 napisał(a):

biale plamki wyglada to tak jakby cos podswietlane od spodu bylo jakby jakies diody podswietlaly czy to normalne czy to jakis defekt i bede musial reklamowac

A widzisz to jak jest w miarę jasno w pomieszczeniu czy tylko przy zgaszonym świetle? Oraz czy widzisz to z bliska czy przy normalnej odległości oglądania?