Podziel się wrażeniami!
Witam
Podoba mi się atmosfera na tym forum, więc postanowiłem na trochę tutaj zagościć. Aby bliżej się poznać przy okazji naszych dyskusji proponuję aby w tym wątku każdy zainteresowany napisał jaki był jego pierwszy kontakt ze sprzętem Sony. Co jako pierwsze kupiliście sobie od Sony?
U mnie było to tak:
Dawno, dawno temu, gdy w biednym kraju nad Wisłą płyty CD nie należały do standardu, a materiał audio nagrywało się na kasety miałem w domu jakiś stary dwukasetowy magnetofon. W miejscowości w której mieszkam swój domek letniskowy ma kolega ze stolicy. Przyjechał na wakacje i miał ze sobą kilka kaset. Jedną z nich była Nirvana - Navermind. Słuchaliśmy jej na moim sprzęcie na okrągło. Niestety nie był to szczyt techniki, więc szybko zaczęły się problemy. Pierwsza z kieszeni padła definitywnie. Druga z czasem przestała się domykać. Zdemontowałem zamknięcie i znów sprzęt trochę podziałał. Kolejnym problemem była blaszka która od dołu dociskała kasetę w górę. Popsuła się, ale od czego jest inwencja? Od tej pory słuchać kasety mogliśmy tylko gdy któryś z nas trzymał kasetę lekko w górze za pomocą... widelca. Po zakończonych wakacjach poszedłem do szkoły średniej. Któregoś dnia na wystawie w sklepie RTV wypatrzyłem sprzęt dla siebie: srebrna, z odczepianymi głośnikami, z odtwarzaczem CD, z radiem, z dwiema kieszeniami na kasety... wieża Sony PHC-ZW770L. Nikt nie powie dziś, że jest to cud techniki, ale dla mnie przesiadka z "widelca" na wygodny fotel i uzależnienie jakości dźwięki od jakości materiału a nie od wprawy trzymającego widelec to było coś:)
Wieżę mam do dziś i sądzę, że powędruje ona ze mną dalej po przeprowadzce. Co prawda CD nie działa od dłuższego czasu ale sentyment pozostał.
No to jak to było z Waszym sprzętem od Sony?
nie ważne jest jak mężczyzna zaczyna, ważne jak kończy
Mój pierwszy Sony to Walkman,kupiony 20 lat temu przez znajomą w USA.Wyszło połowę taniej.Później TV CRT KV-29" 100Hz.Po 14 latach pożegnałem go, bo już ledwo zipiał.No a później to już się posypało....DVD,LCD,PS3,PSP,radio CD samochodowe,kino domowe.Ogólnie wszystko jak narazie śmiga.Mam zaufanie do tej firmy .
Ja z kolei kupiłem 15 lat temu telewizor SONY. Nie pamiętam już modelu, ale pamiętam, że działał jeszcze 1,5 roku temu, kiedy w końcu postanowiłem go zmienić. Także jak telewizor to tylko od SONY.
ja pierwszego soniaka nabyłem jeszcze w peweksie, jamnik działał ze 15 lat
TomPetty napisał(a):
U mnie to był walkman. Niegdyś przez wszystkich pożądany gadżet - dziś młodzież nie zawsze wie co to za sprzęt
Mój pierwszy własny sony, to telefon SE k310i.
Pierwszy był telewizor Sony w domu, pamiętam. Teraz mam aparat Sony,
Hej, ostatnio wraca moda na stare sprzęty – wszyscy lubią gadżety retro. Ja czekam na powrót do parytetu złota. Realne wartości, niezepsute nadmiernym chciwstwem. Sprzęt kiedyś działał i po 20 lat, a teraz produkują rzeczy tak by po 2 latach trzeba było kupić nowe.
Ja też miałam świetnego walkmana sony, niestety mi go ukradli. Próbowałam ostatnio kupić podobnego, ale nigdzie nie ma. Chyba już tylko używane na allegro. To głupie swoją drogą – firmy przecież muszą widzieć, że moda na sprzęty retro zawsze powraca, prędzej czy póżniej w ludziach budzi się sentyment do poprzedniej epoki. A mimo to szefowie koncernów powtarzają takie frazesy, jak optymalizacja struktury kapitału, wyrzucają najlepsze klasyczne pozycje ze swojej oferty i sami pozbawiają się pewnej grupy potencjalnych klientów.
Pierwszy przedmiot ze znakiem Sony = walkman, duży kaseciak, potem discman, nieco szczuplejszy .
Pierwsze Sony foto = a100.