Podziel się wrażeniami!
http://www.dpreview.com/news/0903/09030 ... dschx1.asp
hmm, chyba już zaczne zbierać kase. premiera ma być w maju, na wakacje jade w czerwcu. jesli tylko pojawi się przed moim wyjazdem kupuje w ciemno, daje slowo
poza tym - dla każdego coś dobrego
no i jest wielu antyDSLR - bo nie chce się ludziom taszczyć masy sprzętu, tylko po to by mieć - bo różnicy nie zauważą (amatorzy pstrykacze )
ja nadal jestem pod wrażeniem tego aparatu
fajny uchwyt, zgrabny, dużo ciekawych funkcji, dobrze dopracowana matryca.
Wielkie brawa dla Sony
Reasumując ja jestem zdecydowanie na TAK i na pewno kupię HX1 )
Jedyne co mnie boli to to, ze chyba brak mozliwości montowania tulei osłaniającej obiektyw i tym samym do montażu filtrów.
Pewniej bym się czuł mając osłonięty i zamknięty obiektyw np. pod filtrem UV.
Ale cóż - i tak jest super
bartek.pospiech - tego nie należy porównywać z lustrzanką. Może A300 z 2 obiektywami (ważne w starej cenie bo w nowej to już jest droższa). Ale:
1 - i tak dużo mniejszy zakres zoom-u niż 20x
2 - waga kilka razy mniejsza
3 - torba na HX1 jest SPORO mniejsza niż na A300 + 2 obiektywy
4 - możliwość wykonania panoramy w 10sec
5 - prostsza obsługa (wykrywanie twarzy itd)
6 - mam klienta który ma A700 (myśli intensywnie nad A900) + stado poważnych obiektywów łącznie z SAL24-70, SAL70-200 i mówił mi że bierze pierwszą sztukę bo jednak do Egiptu z takim bagażem się źle jeździ, a na imprezy też wystarczy....
7 - bardzo fajny i wygodny pokaz slajdów z podkładem muzycznym, wyjściem HDMI (A300 tego nie ma), a do tego sam aparat wybiera zdjęcia do pokazu na podstawie wybranego motywu.
8 - nagrywa filmy 1080p
9 - do 10 klatek na sekundę
10 - jeśli potrafisz rozpoznać na odbitce 10x15 zdjęcie wykonane HX1 od A300 z kitowym to jesteś lepszy odemnie i od 95% klientów dla których nie potrzeba jakości lustra.
Jeszcze można by było parę rzeczy wymyślić. Ale zapowiada się najlepszy kompakt na rynku. A cena może będzie za jakiś czas bardziej atrakcyjna...
1. 1080p - jak dla mnie to zadne HD skoro proporcje obrazu to 4:3 (1440x1080) ja jakos jeszcze nie widzialem monitora/ekranu/TV HD o proporcjach 4:3 wiec tutaj rozdmuchiwanie tego 1080p to lekkie naduzycie Owszem jest 720p (1280x720) i tu sie zgadzam ale to 1080p bardzo naciagane (Pentax X70 - 720p)
Lustro to lustro a kompakt to kompakt. Warto o tym pamiętać )
Gdybym chciał i potrzebował lustro to pewno bym je kupił Ale nie potrzebuję dlatego kupię HX1
To NIE JEST obraz panoramiczny ... Zgadzam sie z tym ze jest to HD ale to NIE JEST PANORAMA
Obraz panoramiczny - obraz kinowy lub telewizyjny, którego stosunek boków poziomego do pionowego jest większy niż 4 do 3 (najczęściej stosunek ten wynosi 16x9). Kąt widzenia w poziomie jest szerszy niż w pionie dlatego zasadę tę wykorzystano pierwotnie w filmach kinowych. Przy adaptacjach filmów kinowych do standardów telewizji (stosunek boków 4 do 3), by nie obcinać boków kinowego formatu (16 do 9), na dole i górze obrazu powstają 2 czarne pasy (kaszety).
Proszę przeczytać jeszcze raz mój wcześniejszy post. Piszę wyraźnie że pixele mają inna proporcję (nie są kwadratami). Programy do obróbki wideo sobie bez problemu z tym radzą. Uznane kamery takie jak HDR-SR8 czy nawet profesjonalna HVR-V1 też ma rozdzielczość 1440x1080. Można nawet powiedzieć że ten aparat nagrywa lepiej niż te kamery bo to 1080p (progresywnie).
lennox napisał(a):
Jak dla mnie to sprawa jest jasna jeśli chodzi o rozbieżności cenowe. Zresztą sugerowana cena to jedno, a ceny rzeczywiste to drugie, wpisując w google HX1 wszędzie cena osycluje poniżej 2000 PLN więc nie wiem dlaczego pozostajesz przy tych 2500
Ja również się wahałem czy nie kupić czasem lustra, stwierdziłem jednak że na moje potrzeby kompakt jest najlepszym rozwiązaniem, a mieć lustro po to by mieć to jak dla mnie bezsens. Poza tym HX1 będzie moim 3 aparatem Sony, i póki co się nie zawiodłem na SONY
jeszcze co do wielkosci matrycy to:
Sony - 1/2.4 cala
Pentax - 1/2.33 cala
Nikon - 1/2.33 cala
kris napisał(a):
a które z nich to CMOS ?
a które z nich mają obrotowy LCD ?
pytam bo nie wiem