Podziel się wrażeniami!
W dniu dzisiejszym swoją premierę miał aparat RX100 II.
Informacja prasowa:
Cyber-shot™ RX100 II jest następcą wielokrotnie nagradzanego modelu RX100. Dzięki nowo opracowanej, wykonanej w technologii BSI matrycy CMOS Exmor™ typu 1,0" cechuje się większą niż poprzednik światłoczułością i mniejszym poziomem szumów. Połączenie zaawansowanej matrycy z wyjątkowo jasnym obiektywem Carl Zeiss Vario-Sonnar T* F1,8 pozwala na uzyskanie zaskakująco wyraźnych, naturalnie wyglądających fotografii i filmów Full HD w niemal każdej sytuacji — nawet przy fotografowaniu bez lampy błyskowej w pomieszczeniach albo o zmroku.
Dzięki technologii Wi-Fi użytkownik może bezprzewodowo przesyłać zdjęcia i filmy do smartfonu, aby następnie pokazać je znajomym lub opublikować w Internecie. Model RX100 II jest ponadto pierwszym aparatem firmy Sony wyposażonym w technologię łączności bezprzewodowej NFC (Near Field Communication), służącą do podłączania jednym dotknięciem smartfonów i tabletów z systemem Android. Nie trzeba przy tym wybierać żadnych ustawień: do nawiązania łączności wystarcza zetknięcie obu urządzeń. Co więcej, aplikacja One-touch Remote pozwala na zdalne wyzwalanie migawki przy użyciu smartfonu — i bardzo przydaje się przy zdjęciach grupowych z własnym udziałem.
Aparat został również wyposażony w stopkę Multi Interface i złącze Multi Terminal. Stopka służy do podłączania różnych oferowanych oddzielnie akcesoriów: wizjera elektronicznego, lampy błyskowej o dużej mocy i kierunkowego mikrofonu stereofonicznego. Wielozłącze Multi Terminal pozwala między innymi na użycie pilota do zdalnego wyzwalania migawki.
Dla ułatwienia komponowania ujęć, aparat jest wyposażony w uchylny wyświetlacz LCD White Magic™ o przekątnej 3 cali. Dzięki dużej jasności i szczegółowości obrazu, pozwala on wygodnie wykonywać zdjęcia sponad tłumu albo z -poziomu gruntu.
Zgodność z technologią TRILUMINOS™ Colour zapewnia bogatszą, bardziej naturalną reprodukcję barw na nowej generacji telewizorów BRAVIA z wyświetlaczami TRILUMINOS Display.
W nowym modelu wprowadzono kilka nowości funkcjonalnych. Filmy Full HD można obecnie nagrywać również w „kinowym” trybie 24p/25p. W menu personalizacji pojawiła się funkcja skokowego regulowania ogniskowej. Po jej włączeniu pokrętło sterujące aparatu pozwala szybko wybierać najpopularniejsze ustawienia ogniskowej: 28 mm, 35 mm, 50 mm, 70 mm i 100 mm.
Zmiany objęły również aplikację PlayMemories Mobile, która obsługuje teraz funkcje z jednym dotknięciem modelu RX100 II i jest wygodniejsza w użyciu. Aplikację tę można pobrać za darmo z serwisu Google Play na każdy smartfon z systemem Android.
Poprzednik nowego modelu – wprowadzony w czerwcu 2012 r. Cyber-shot™ DSC-RX100 – jest pierwszym na świecie kompaktem z niewymiennym obiektywem wyposażonym w przetwornik obrazu typu 1,0" o efektywnej rozdzielczości 20,2 megapiksela. Informacja prasowa o aparacie Cyber-shot™ DSC-RX100 (z 6 czerwca 2012 r.) jest dostępna tutaj.
Nowy cyfrowy aparat kompaktowy Sony Cyber-shot™ RX100 II będzie dostępny w Europie od połowy lipca 2013 r.
Pierwsze wrażenia i zdjęcia - fotopolis
Przykładowe zdjęcia - dpreview
Film - pierwsze wrażenia i porównanie do RX100 - imagingresource
SONY zaprezentowało także grip (AG-R1) dla obu modeli RX100:
Pojawił się również adapter (VFA-49R1) mocowania filtrów (49mm):
Jak dla mnie poprawki czynią zeń po prostu cudo.
Czy mark II ma możliwość sterowania bezprzewodowego zewnętrzną lampą błyskową ?
Jeżeli tak to jakimi modelami ?
Jeżeli nie, to może chociaż kabelkowo ?
Cześć,
RX100 mark II posiada stopkę w standardzie ISO więc można tam podłączyć każdy bezprzewodowy wyzwalacz w tym standardzie. Wówczas można wyzwolić każdą lampę, która jest połączona bezprzewodowo czy przewodowo z tym wyzwalaczem zamocowanym na sankach.
Na portalach aukcyjnych najprostszy wyzwalacz można zakupić poniżej 100 zł za zestaw: nadajnik - odbiornik.
Pozdrowienia
Mam Pixel Kinga do Canona.
Czy takie coś może być ?
Jeżeli nie może być, to o co pytać ?
Jak mam sformułować pytanie do Google'a, aby otrzymać zwrotnie kabel synchronizacyjny łączący RX z lampą HLV-F20M (czy jakoś tak) ?
HVL-20M ma mocowanie ISO, więc nie powinno być żadnych problemów - ot po prostu łączysz kablem wyzwalacz umieszczony na sankach aparatu i odbiornik, do którego zapinasz lampę. Przy czym HVL-20 w tym wypadku będzie błyskać wtedy pełną mocą.
Jest już pełny test na dpreview >>
I się pochwalę - od kilku dni cieszę się RXem. To był bardzo dobry zakup poprzedzony wieloma świetnymi kadrami RX100 (mk1). Bałem się, że ta minimalna różnica w grubości (spowodowana dodaniem stopki MI), będzie zauważalna, ale na szczęście jak dla mnie jest to ten sam aparat pod względem wymiarów