- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam!Od 3 lat z"ogonkiem"posiadam sony bravia kd55xe7077.Niedawnao dokupilem do niej sony soundbase ht-xt1.Jak to na poczatku mialem problemy z poprawnym polaczeniem z tv.Kiedy sie to udalo zresetowlem soundbase i"bawilem"sie ustawieniami zeby zapamietac zapoznac sie.Po moich zmianach mam wrazenie ze pole dzwiekowe soundbase znacznie sie"zwezilo"Tj slabiej slyszalne sa efekty.Takie mam wrazenia.Mniej slyszalne"przejscia".Roznice z glosnoscia na tv youtube netflix etc."Scina"pasmo.Stad pytanie i prosba.Jak poprawnie ustawic tv by odzyskac dawne brzmienie?Podam ustawienia dzwieku w swoim tv:zakres dynamiki standard.Dolby digital plus out automat.W ustawieniach systemowych av tv system audio.Cyfrowe wyjscie audio automat 2.Soundbase podlaczona kablem hdmi high speed 2.0b.Wejsciem hdmi arc w standardzie ulepszonym.Bravia sync aktywne.Urzadzenie ht-xt1 wykryte.Ustawienia soundbase:lewel-drc off.Tone bas+3 treble+6.Audio-dual-main.AAV-on.Wtedy dzwiek zrownowazony glosniejszy z roznych urzadzen/wejsc/Aplikacji.Lecz"scina dynamike"HDMI CTRL-on.Arc-on.W zwiazku z tym moje pytanie zarazem prosba.Moze ktos z Panstwa wie korzystal uzywa.Jakie sa poprawne/optymalne ustawienia tv z sony ht-xt1 by uzyskac jak najlepsze brzmienie synchronizacje z tv?Podpowiedzialby gdzie i jaki popelnilem blad jesli w zmianach ustawien dzwieku w tv i soundbase co powinienem zmienic?Bylbym wdzieczny i zobowiazany za szybka odpowiedz.Pozdrawiam!
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Zaakceptowane rozwiązania
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Przede wszystkim, jeśli bawiłeś się ustawieniami soundbase'a to od niego zacznij. TV z tego co piszesz jest optymalnie ustawiony i tak zostaw. Ja bym zaczął od ponownego resetu płyty i dopiero optymalizowaniu krok po kroku jeśli efekt jest niezadowalający. Generalnie XT1 emuluje dźwięk przestrzenny surround wirtualna technologią S-Force PRO Front Surround, być może wyłączyłeś wymuszając na przykład dźwięk stereo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Przede wszystkim, jeśli bawiłeś się ustawieniami soundbase'a to od niego zacznij. TV z tego co piszesz jest optymalnie ustawiony i tak zostaw. Ja bym zaczął od ponownego resetu płyty i dopiero optymalizowaniu krok po kroku jeśli efekt jest niezadowalający. Generalnie XT1 emuluje dźwięk przestrzenny surround wirtualna technologią S-Force PRO Front Surround, być może wyłączyłeś wymuszając na przykład dźwięk stereo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam!Wyglada ze problem sie rozwiazal."Lezy"po stronie pilota soundbase.W sensie wiele ustawien podpiete pod 1no.Trzeba bardzo pamietac by ustawic oddzielnie dla kazdej funkcji.Otoz w sekcji Audio mialem ustawiony subwofer.Po przestawieniu na Main wrocilo do normy.2 sprawa zbyt skomplikowane insrukcje obslugi zarowno tv jak i soundbase jak dla"zwyklego szaraka"W sensie wiadomo.TV jak i urzadzenie xt1 posiada odpowiednie kodeki dzwieku.Ale tylko symuluje wlasciwy efekt.Z dwoch glosnikow w tv a 3 w urzadzeniu nie bedzie real dzwieku 5.1 czy bardziej zlozonego.To nie projektory dzwieku jak w podobnych urzadzeniach np.Yamahy.W zwiazku z tym zawsze dla uzytkownika bedzie problem typu.Jesli nie ma tyle kanalow w tv i soundbarze.To czy stosowac kompresje w tv i soundbase?Czy moze w tv przelaczyc na lpcm?W sekcji LEVEL HT-XT1 Jaki poziom kompresji DRC zastosowac auto on of?W stosunku do czego sie odniesc?Po przetestowaniu plyty na kilku materialach audio video najwyzszej jakosci soundbase dekoduje/odtwarza sciezki dzwiekowe zgodnie z zawartymi w materiale.Dziekuje za podpowiedz!Tym nie mniej w dalszym ciagu nie wzgardze dalszymi uwagami poradami podpowiedziami wzgledem ustawien korzystania z soundbase.Jesli ktos posiada uzywa i korzysta.Coz....Slon nadepnal mi na uszy...!Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam!