Podziel się wrażeniami!
czy są plany zaktualizowania oprogramowania w/w TV aby odczytywał pliki dvix?
jeśli nie ma takich planów czy mogę prosić o wskazanie programu, który mógłby konwertować pliki do formatu "czytanego" przez TV mpeg4 lub AVCD.
dzięki za pomoc,
michał
czy są plany zaktualizowania oprogramowania w/w TV aby odczytywał pliki dvix?
generalnie chodzi o odtwarzanie filmów z dysku sieciowego czyli przez DLNA.
Pliki dvix i inne bez kłopotu śmigają przez BD, ale chciałbym też odpalić to co mam na dysku i wisi w sieci domowej.
michał
Ja używam Xilisoft Video Converter Ultimate. Bierze wszystko na wszystkie sposoby 
generalnie chodzi o odtwarzanie filmów z dysku sieciowego czyli przez DLNA.
Pliki dvix i inne bez kłopotu śmigają przez BD, ale chciałbym też odpalić to co mam na dysku i wisi w sieci domowej.
michał
tak, zgadza się, ale to niestety nie przyniesie efektu w sytuacji, o której wspomniałem. Czyli pliki umieszczone na dysku sieciowym NAS. Wówczas muszę przekonwertować plik na rozszrzenie "czytelne" dla TV:-)
michał
Nie koniecznie. Nie mam doświadczenia z dyskami NAS. Z tego co wiem, NAS są widoczne w sieci jako dyski lokalne. Jeśli tak, powinno udać się zainstalować na komputerze serwer DLNA i wysyłać multimedia do telewizora. Przy np. PS3 Media Serwer nie potrzebujesz sam konwertować filmów. Serwer robi to "w locie". W takim przypadku jedynymi ograniczeniami mogą być szybkość przesyłania danych z dysku NAS do komputera, wydajność komputera i sieci. No i oczywiście w czasie oglądania filmów musi być uruchomiony komputer. Sprawdź, może się uda, to nic nie kosztuje (poza czasem)...
Sam czasami korzystam z PS3 Media Serwer. Serwer transkoduje nawet filmy .mkv, które teoretycznie są niekompatybilne z moim EX725. Wszystko działa, litery również są odtwarzane.
ale to wszystko w przypadku gdy jest włączony komputer. Korzystając z dysku sieciowego mam wyłączony komputer i chciałbym tak zostawić (dysk jest cichszy, oszczędniejszy prądowo i jednak wygodniejszy w obsłudze). Ale to już inny temat:-)
Chciałbym przy okazji zapytać co może być przyczyną, że pliki video zapisane w formatach odtwarzanych przez TV (mpeg/AVC) są widoczne na dysku USB "wetkniętym" w TV, a te same pliki nie są widoczne na dysku sieciowym, który widzi TV?
Ktoś wie co może być przyczyną?