Podziel się wrażeniami!
Dzisiaj się przekonałem że nie wiem jeszcze wszystkiego o moim tv.Gdy podłączałem komputer do tv przy próbie podłączenia audio dotknąłem wtyczką na której trzymałem palec czincza i zauważyłem małe ale widoczne błyśniecie i poczulem prąd na palcu co lepsze tv był odłączony od prąd i był nie używany przez około 10h.Miał ktoś coś podobnego?
qqipp napisał(a):
Dzisiaj się przekonałem że nie wiem jeszcze wszystkiego o moim tv.Gdy podłączałem komputer do tv przy próbie podłączenia audio dotknąłem wtyczką na której trzymałem palec czincza i zauważyłem małe ale widoczne błyśniecie i poczulem prąd na palcu co lepsze tv był odłączony od prąd i był nie używany przez około 10h.Miał ktoś coś podobnego?
No ok ale matryca nie kopie a zawsze było ze to matryca kopie a tył nie jak dotknę gołą ręką to nic się nie dzieje ale jak mam w reku kabel audio to się boje
bo do najprzyjemniejszych rzeczy na świecie to to na pewno nie należy.
qqipp napisał(a):
No ok ale matryca nie kopie a zawsze było ze to matryca kopie a tył nie
jak dotknę gołą ręką to nic się nie dzieje ale jak mam w reku kabel audio to się boje
bo do najprzyjemniejszych rzeczy na świecie to to na pewno nie należy.
a antena mnie nie "kopie" bo sprawdzałem:)
Raczej ładunek elektrostatyczny. Masz dywan? masz odzież na sobie? To masz wyjaśnienie. Dlatego elektronicy montując czułe układy muszą być uziemienithomasx napisał(a):
tak, zwykła fizyka - różnica potencjałów
bywa, że podczas dotknięcia drugiej osoby również dostaniesz "kopniaka"
Tak jak to wytłumaczyła większość osób wyżej, ja pracując w sklepie ze sprzętem RTV też czasem "obrywam" prądem od różnych firm TV, mimo że te są "nowowypakowane".
Pozdrawiam