anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Elektryzowanie telewizora

qqipp-----
Początkujący

Elektryzowanie telewizora

Dzisiaj się przekonałem że nie wiem jeszcze wszystkiego o moim tv.Gdy podłączałem komputer do tv przy próbie podłączenia audio dotknąłem wtyczką na której trzymałem palec czincza i zauważyłem małe ale widoczne błyśniecie i poczulem prąd na palcu co lepsze tv był odłączony od prąd i był nie używany przez około 10h.Miał ktoś coś podobnego?

6 ODPOW. 6
profile.country.pl_PL.title
thomasx
Poszukiwacz

qqipp napisał(a):

Dzisiaj się przekonałem że nie wiem jeszcze wszystkiego o moim tv.Gdy podłączałem komputer do tv przy próbie podłączenia audio dotknąłem wtyczką na której trzymałem palec czincza i zauważyłem małe ale widoczne błyśniecie i poczulem prąd na palcu co lepsze tv był odłączony od prąd i był nie używany przez około 10h.Miał ktoś coś podobnego?

tak, zwykła fizyka - różnica potencjałów - http://pl.wikipedia.org/wiki/Napi%C4%99cie_elektryczne

qqipp-----
Początkujący

No ok ale matryca nie kopie a zawsze było ze to matryca kopie a tył nie :) jak dotknę gołą ręką to nic się nie dzieje ale jak mam w reku kabel audio to się boje :) bo do najprzyjemniejszych rzeczy na świecie to to na pewno nie należy.

thomasx
Poszukiwacz

qqipp napisał(a):

No ok ale matryca nie kopie a zawsze było ze to matryca kopie a tył nie :) jak dotknę gołą ręką to nic się nie dzieje ale jak mam w reku kabel audio to się boje :) bo do najprzyjemniejszych rzeczy na świecie to to na pewno nie należy.

to proponuje kabla od anteny też nie dotykać ... to jest coś normalnego

qqipp-----
Początkujący

a antena mnie nie "kopie" bo sprawdzałem:)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

thomasx napisał(a):

tak, zwykła fizyka - różnica potencjałów

Raczej ładunek elektrostatyczny. Masz dywan? masz odzież na sobie? To masz wyjaśnienie. Dlatego elektronicy montując czułe układy muszą być uziemieni ;)
Ta iskra, którą widziałeś to nie było 230V z sieci, to kilka tysięcy wolt ładunku elektrostatycznego - zupełnie niegroźne dla człowieka - zabójcze dla elektroniki.

------------------------------
fotoamator
sieka90
Początkujący

bywa, że podczas dotknięcia drugiej osoby również dostaniesz "kopniaka" ;)

Tak jak to wytłumaczyła większość osób wyżej, ja pracując w sklepie ze sprzętem RTV też czasem "obrywam" prądem od różnych firm TV, mimo że te są "nowowypakowane".

Pozdrawiam :)