Podziel się wrażeniami!
witam.chcialam zapytac o taka rzecz ,czy wielkosc pikseli wplywa na jakosc wydrukowanego zdjecia?bo kupilam sobie papier do foto i szczerz mowiac liczylam na lepszy efekt.wydrukowalam trzy kolorowe zdjecia i tak wlasnie nie bardzo wyszly i jedno czarno-biale ale z mniejsza liczba pikseli i wydaje mi sie ze jest lepsze.tylko ze teraz nie wiem czy chodzi o piksele czy o to czy o to ze zdjecie bylo czarno-biale?
jednak jestem sierota.wlasnie sie dopatrzylam ze jest cos takiego jak "preferencje drukarki"i tam sa wlasnie takie ustawienia jak mi wyslales.ide wiec próbowac dalej drukowac,moze bedzie lepiej?
Lajam napisał(a):
kilka lat temu powiedziałem HP i nigdy więcej
I jeszcze pytanie - w jakiej rozdzielczości masz zdjęcie, które chcesz drukować?
dla formatu 13x18 (to jest format 3/4, czyli ze zdjęcia z alfy trzeba obciąć kawałek z dłuższego boku - my używamy formatu 2:3) powinna być rozdzielczość 1500x2100 pikseli.
Jak masz mniej (dużo mniej) to obraz będzie złej jakości.
panowie wszystko jasne weszlam w te preferencje drukarki i tam poustawialam co trzeba i efekt jest zadowalajacy.jeszcze tylko musze popracowac nad ostroscia zdjec bo sa jakby troche zbyt mdle i bedzie dobrze.na te piksele tez zwroce uwage bo nigdy sie nad tym nie zastanawialam. nie jest to jakies wielkie arcydzielo ale wnuczka dla babci juz sie wydrukuje.dziekuje za podpowiedzi.
Kasiu, jak zamieszczasz pliki w galerii, to po zmniejszeniu, wyostrzasz je, prawda?
No więc, przygotowując pliki do wydruku, należy je wyostrzyć bardziej. Oczywiście tak, żeby nie przesadzić. Trzeba eksperymentalnie się tego nauczyć.
co znaczy obciac zdjecie z dluzszego boku, nie bardzo jestem pewna czy dobrze rozumuje?przykladowo bok pionowy to bok "A" , a pozoimy to bok "B" wiec ktory obcinam , bok "B" ?
kasiunia napisał(a):
co znaczy obciac zdjecie z dluzszego boku, nie bardzo jestem pewna czy dobrze rozumuje?przykladowo bok pionowy to bok "A" , a pozoimy to bok "B" wiec ktory obcinam , bok "B" ?
ciesz sie ze nie wstawiam swoich rysunkow.
czyli co mam odciac? bo sie troche pogubilam.a jak zaczne eksperymętowac to mi papieru zabranie.
kasiunia napisał(a):
ciesz sie ze nie wstawiam swoich rysunkow.