Podziel się wrażeniami!
Cześć.
1. Czy w pomiarze centralnie ważonym i punktowy za każdym razem należy blokować ekspozycję? Wciskam do połowy spust migawki aparat dobiera mi czas otwarcia migawki (fotografuje w trybie A) i chcę przekadrować (spust migawki ciągle wciśnięty do połowy) i w zależności od światła czas otwarcia migawki ciągle się zmienia.
2. Jak wykonać hdr w pogodny dzień, od jakiej wartości migawki zacząć pierwszą fotografię?
1. Rodzaj pomiaru nie ma znaczenia. W trybie A trzeba blokować ekspozycję. Jak by nie było jest to tryb częściowo automatyczny gdzie aparat myśli za nas i trzeba go powstrzymać.
2. Niestety to nie moja dziedzina
Creatoor odpowiedział na pierwsze pytanie - ja odpowiem na drugie.
Cały szkopuł tkwi tutaj w zakresie tonalnym sceny którą chcesz fotografować. Zwykle wystarczy pomiar światła matrycowy i wykonanie np min. 3 ekspozycji np. (-1Ev, 0Ev, +1Ev)
Najczęściej wykonuję 5 ekspozycji (-2,-1,0,+1,+2); chociaż zdarza się, że dodaję jeszcze dwie (-3,+3).
Pierwszą ekspozycję - zerową, dobieram korzystając z pomiaru światła matrycowego obojętne czy w trybie A czy M. Jeżeli M to czas ustawiam na )Ev
Kiedy do HDR używałem A200 najczęściej zaczynałem od -2EV (tryb M) co 1EV dążąc do +2EV - niestety łatwo wtedy o poruszenie aparatem.
Teraz do HDR używam A700 (tryb A) - BR-C 2Ev (sceny dynamiczne) i BR-C 2Ev z przesunięciem ekspozycji do -1Ev i +1Ev (sceny statyczne)
Jeżeli w scenie nie ma ruchomych obiektów to z powodzeniem można zrezygnować z BR i w trybie M sterując czasem 'łapać' ekspozycje od -3 do +3.
To chyba wszystko. HDR to dla mnie taka sama ciekawostka jak zapewne dla całej reszty 'masy' fotografów. Ważne żeby nie przesadzać w HDR bo szybko otrzymamy tandetne kolorowanki...
dzieki ;]