anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Zmiana systemu - czy jest sens

Par_Dez
Początkujący

Zmiana systemu - czy jest sens

Witam !
Proszę o wyrozumiałość dla mojej wypowiedzi . Otóż ktoś moich znajomych chce kupić ode mnie moją alfę a300 wraz z dodatkowymi akcesoriami i dodatkowym obiektywem 55-200 Sony .
Za wszytko chce mi zapłacić 2200 zł wraz z dodatkowym akumulatorem , obiektywem Jupiter 9
2/85 M42 , adapterem do niego , wyzwalaczem na pilota migawki ( ale nie Sony) stopką adapterem do lampy . mnie natomiast chodzi po głowie aby dołożyć i kupić Nikona D9 + nikkor
VR 18-105 (3260 zł ) w promocji . I tu pojawia się problem bo się boję czy nie będzie to jak
w przysłowiu "zamienił stryjek .... " .
Bardzo proszę nie tyle o krytykę , ale o rzetelną wypowiedź bo wiem że wśród doświadczonych
ludzi na tym forum są tacy którzy znają nikona .
I proszę nie wyśmiewać się ze mnie.

21 ODPOW. 21
Par_Dez
Początkujący

Dziękuję za dodanie pewności , w takim razie na to spotkanie na Bemowie w warszawie 05.05
mogę spokojnie przyjść bez zaproszenia ?
A co do zmiany systemu to gdy byłem gotowy na sprzedaż swojej a300 tak jak wyżej to okazało się że rozmyślili się co do ceny i chcą dać za wszytko 1500 zł . Także za takie pieniądze
to mi się nie opłaca i zostanę przy Sony .
Może uzbieram kochanych pieniążków , to sobie kupię Nikona jako drugi aparat - wtedy będę mógł porównywać do woli .
A może faktycznie , lepiej kupić dobre szkło np. Carl Zeiss 18 - 80 mm Sony , tylko że cena zaporowa , toż to prawie tyle co nowy Nikon D90 .

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Dziękuję za dodanie pewności , w takim razie na to spotkanie na Bemowie w warszawie 05.05

Na spotkanie Warszawskie nie trzeba mieć zaproszenia - wszyscy są mile widziani :c37

A może faktycznie , lepiej kupić dobre szkło np. Carl Zeiss 18 - 80 mm Sony

Raczej 16-80mm :c20
ja polecam obiektyw 16-105 - mam i jestem z niego bardzo zadowolony :smileythumbsup:

Początkujący

kris napisał(a):

Na spotkanie Warszawskie nie trzeba mieć zaproszenia - wszyscy są mile widziani :c37

A może faktycznie , lepiej kupić dobre szkło np. Carl Zeiss 18 - 80 mm Sony

Raczej 16-80mm :c20
ja polecam obiektyw 16-105 - mam i jestem z niego bardzo zadowolony :smileythumbsup:

Tak - oczywiście chodziło o 16 -80 mm - przepraszam . Co do 16 - 105 to opinie są dosyć
podzielone , wiadomo nigdy żadna opinia nie będzie w pełni obiektywna , wiem jednak że to bardzo dobre szkiełko a i sporo tańsze może mi podpowiesz dlaczego nie mogę ściągnąć fotek z tego linku dział obiektywy sony porównanie 18-70 vs 16-105 , chętnie bym je obejrzał ale nawet jak już zacznie ściągać to muszę czekać 2h .

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

pewnie dlatego tak długo czekasz bo plik ma 140 MB
mogę wrzucić na inny serwer....w sumie to już wrzucam (podlinkuję i tu i tam)
edit:
porównanie

Początkujący

Dzięki , już obejrzałem i nareszcie mam uczciwą możliwość porównania 18 - 70 vel 16 - 105 .
Jest różnica , ale żeby aż tak porażające to moim skromnym zdaniem nie fachowego oka to
nie są .
Mój kitowy obiektyw nie jest jednak taki do "kitu" . Gdy focę w RAW i potem lekko podrasuję
w PS , ale bardzo delikatnie , to są naprawdę OK .
Chodzi mi oczywiście o stronę techniczną .
I twierdzę że kupowanie kita 18 - 55 nie ma sensu .

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

powiem tak - różnica w użytkowaniu 16-105 jest znacznie większa(lepsza). Mam wrażanie, że podczas tamtego testu popełniłem błąd (niestabilny statyw) - więc porównanie pójdzie do poprawki.
No i zakres! To jest to :D
Relacja jakość/zakres/cena - na 6+

Początkujący

Chętnie bym poszedł na jakieś spotkanie klubu Sony , ale nie bardzo wiem czy to jest możliwe . Na tym forum jest ogłoszenie o takim spotkani w maju lecz nie wiem czy ja mógłbym tam pójść bez zaproszenia . Poza tym trochę się wstydzę nie jestem już człowiekiem młodym , a tam pewnie sama młodzież.

Par_Dez - tak jak pisali poprzednicy, wydaje mi się że nie masz powodów do obaw. Wybierz się na najbliższe spotkanie w Twojej okolicy, uśmiechnij się do ludzi, a przekonany jestem bardzo mile zostaniesz zaskoczony :)
Sam dwa tygodnie temu byłem na pierwszym w życiu fotograficznym wyjeździe, z ludźmi z których nikogo "na żywo" jeszcze nie znałem - bez względu na to, na miejscu, czułem się jak byśmy się znali latami :) Fotograficzna brać, to wyjątkowi ludzie, pozytywnie do siebie nastawieni :) Wiek, płeć, kolor skóry czy wyznanie, nie mają żadnego znaczenia. Logo producenta na aparacie, tak samo. Za to współdzielona pasja, hobby... ;)
A zaproszeniem, jest informacja na forum, którego jesteś "częścią" :)

A co do zmiany systemu to gdy byłem gotowy na sprzedaż swojej a300 tak jak wyżej to okazało się że rozmyślili się co do ceny i chcą dać za wszytko 1500 zł . Także za takie pieniądze to mi się nie opłaca i zostanę przy Sony .
Może uzbieram kochanych pieniążków , to sobie kupię Nikona jako drugi aparat - wtedy będę mógł porównywać do woli .
A może faktycznie , lepiej kupić dobre szkło np. Carl Zeiss 18 - 80 mm Sony , tylko że cena zaporowa , toż to prawie tyle co nowy Nikon D90 .

Bywa i tak. Zadowolenia zatem i udanych kadrów życzę! Cieszyć się fotografią, niezależnie od marki aparatu można :)
Jeśli najdzie Cię kiedyś ochota, przyjdzie czas na Nikona. Albo Canona... albo Pentaxa...albo Olka... kto wie :)

A co do "drogości" CZ 16-80... hehe, nie jest tak źle :)
Jakby w Nikonie naszła Cię ochota na Nikkora 17-55/f2,8 (swoją drogą świetne szkło), to za jego cenę miałbyś 3 nowiutkie Alphy 300, i jeszcze by Ci trochę zostało... ;) ;) ;)

Zamienników "kita" do wyboru masz sporo, m.in. wspomniane systemowe 16-105, chwalonego Tamrona 17-50/2,8, ciekawie się zapowiadającą Sigmę 17-70/2,8-4,0, i wiele wiele innych... ;)
Tylko co potrzebujesz i czego oczekujesz, Ty musisz wiedzieć :) My możemy co najwyżej starać się podpowiedzieć, co mogłoby Twe wymagania i oczekiwania najlepiej spełniać :)

Pozdrawiam!

Par_Dez
Początkujący

Serdecznie dziękuję wszystkim , którzy tak wyrozumiale przyjęli mój post .
Co obiektywów o których tutaj piszecie to z ich specyfikacją trochę się zapoznałem i mój wybór
to Sony Carl Zeiss Vario Sonnar T* 16-80 mm f/3.5-4.5ZA (SAL-1680Z) . Cena jest - jak dla mnie - na razie poza zasięgiem (skromna emerytura nie pozwala na odkładanie dużych sum , może wezmę na raty , ale to wychodzi sporo drożej ) .
Swoją drogą to jak człowiek cały życie dąży do czegoś bardziej doskonałego . Pamiętam jeszcze czasy fotografii analogowej plus samodzielna obróbka w ciemni , bo o komputerach i możliwości oglądania zdjęć na monitorze nikomu się nie śniło , a taką odbitką każdy się zachwycał i było oj jakie ładne , jakie ostre i wyraźne , a ile to pracy trzeba było włożyć w obróbkę takiego negatywu w ciemni nie mówiąc już o kosztach . Tylko była i jest jedna (przynajmniej dla mnie) zaleta fotografii analogowej - przed każdym zdjęciem była spora chwila zastanowienia i przemyślenia , to zresztą pozostało do dziś - teraz też mam nawyk że po zrobieniu fotki i podejrzeniu na LCD , gdy nie jestem zadowolony ze zdjęcia , to je od razu kasuję . Uważam że PS nie jest do tego aby z nie udanego zdjęcia próbować na siłę coś "wyciskać" . Owszem zdarzają się wyjątki , ale to sporadycznie , chyba że ktoś chce osiągnąć specjalny efekt artystyczny tylko to już wyższa szkoła jazdy wymagająca zarówno zmysłu artystycznego jak i biegłej znajomości tego znakomitego oprogramowania .
Przepraszam za mój przydługi wywód starego dziadka - bo 63 lata to już b.poważny wiek .

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

mój wybór to Sony Carl Zeiss Vario Sonnar T* 16-80 mm f/3.5-4.5ZA (...)
Swoją drogą to jak człowiek cały życie dąży do czegoś bardziej doskonałego

a mógłbyś mi powiedzieć dlaczego ? Wiesz, on (jak każdy obiektyw) nie jest doskonały, nawet cajs 135 1.8 ma swoje wady :c20

Początkujący

Nie ma rzeczy doskonałych - tak jak człowiek nie jest doskonały i nie będzie więc filozofię zostaw filozofom . Zdjęcia robione tym obiektywem nawet na pierwszy rzut oka są o niebo lepsze od tych robionych 16 - 105 Sony , kitowy 18 - 70 wolę przemilczeć.