Podziel się wrażeniami!
Witam !
Proszę o wyrozumiałość dla mojej wypowiedzi . Otóż ktoś moich znajomych chce kupić ode mnie moją alfę a300 wraz z dodatkowymi akcesoriami i dodatkowym obiektywem 55-200 Sony .
Za wszytko chce mi zapłacić 2200 zł wraz z dodatkowym akumulatorem , obiektywem Jupiter 9
2/85 M42 , adapterem do niego , wyzwalaczem na pilota migawki ( ale nie Sony) stopką adapterem do lampy . mnie natomiast chodzi po głowie aby dołożyć i kupić Nikona D9 + nikkor
VR 18-105 (3260 zł ) w promocji . I tu pojawia się problem bo się boję czy nie będzie to jak
w przysłowiu "zamienił stryjek .... " .
Bardzo proszę nie tyle o krytykę , ale o rzetelną wypowiedź bo wiem że wśród doświadczonych
ludzi na tym forum są tacy którzy znają nikona .
I proszę nie wyśmiewać się ze mnie.
Dlaczego ktoś miałby się naśmiewać? Samochody ludzie przecież też zmieniają, nie trzymają tego jednego do końca życia, i za zmianę nikogo przepraszać nie muszą...
Ale do rzeczy...
Czego oczekujesz, że taka zmiana Ci przyniesie??
Co chciałbyś w ten sposób osiągnąć?
Co przeszkadza(ło) Ci w Alphie, a co podoba się w Nikonie?
Przesiadając się na Nikona, będziesz miał mniej mm, nie będziesz miał fajnej portretówki jaką zapewne jest 85/2, czy przydatnego na dłuższych wypadach drugiego akumulatorka...
Oczywiście, wszystko to można nadrobić i dokupić - jednak pytanie czy będziesz chciał kolejną kasę wkładać w aparat...
D90 + 18-105 to bez wątpienia bardzo dobry, wygodny i uniwersalny zestaw. Zdjęcia będzie robił tak samo jak Alpha. Nikon ma trochę inny profil, charakterystykę - Ty nam natomiast powiedz czy pasującą Tobie, użyteczną w fotografii w Twoim wydaniu
Dzięki za odzew . Jeśli chodzi o odczucia estetyczna to wygląd i to jak leży w dłoni .
Natomiast jeśli chodzi o zdjęcia , wydaję mi się po obejrzeniu kilku stron z testami - również
anglojęzycznych - że zdjęcia są wyraźniejsze i ostrzejsze , mają lepszą dynamikę i kolorystykę .
No tak ale to chyba kwestia obiektywu . W alfie kitowy 18-70 jest tragiczny chociaż oglądałem
na forum zdjęcia z kita i te są Ok . Podejrzewam że była obróbka w PS stąd ich dobra jakość .
W Nikonie dodatkowy wyświetlacz na górze fajna sprawa .
Co do obiektywów to cena dobrego szkiełka do alfy to duży wydatek , prawi tyle co cena Nikona . Mam na myśli CZ 18-80 .
Jeśli chodzi o ergonomię to użytkownicy Nikona twierdzą że jest dużo lepsza niż w alfie , ale wydaje mi się że to kwestia przyzwyczajenia i oswojenia z aparatem .
Co menu , to jak zapoznałem się trochę z jego funkcjami i sposobem poruszania po nim i wydaje mi się jednak wygodniejsze .
Ale tak generalnie to głównie za jakość zdjęć z kitowego 18 - 105 VR.
zamieniając zestaw, który masz teraz odczujesz duża różnicę. coś jakbyś zamienił swoją a300 i kita na a550 i 16-105.
z czego ten nikkor jest trochę lepszy od 16-105. co do ergonomii to nie dziwne, że nikoniarze mówią, że jest lepsza od sonowej. mi w nikonach bardzo brakuje wyświetlania opcji na wyświetlaczu, ale w d90 akurat to już jest. samo ułożenie opcji w menu jest bez rewelacji. jak Ci się chcę do wszystkiego od nowa przyzwyczajać to czemu nie. będziesz bardzo zadowolony.
Jeśli chodzi o odczucia estetyczna to wygląd i to jak leży w dłoni.
Serdeczne dzięki za jakże cenne uwagi odnośnie mojego postu . Fakt - organoleptyczne wrażenia są bardzo ważne . Bardzo żałuję że nie mam żadnego kontaktu z ludźmi którzy mają
spore doświadczenie w dziedzinie fotografii , sprzętu . Chętnie bym poszedł na jakieś spotkanie
klubu Sony , ale nie bardzo wiem czy to jest możliwe . Na tym forum jest ogłoszenie o takim spotkani w maju lecz nie wiem czy ja mógłbym tam pójść bez zaproszenia . Poza tym trochę się wstydzę nie jestem już człowiekiem młodym , a tam pewnie sama młodzież . Wszyscy by się pewnie ze mnie śmiali . Szkoda bo fotografia i grafika komputerowa to moja pasja , nic tak nie
rozwija jak właśnie wymiana doświadczeń i umiejętność ich przyswajania . Nic tak nie rozwija jak
kontakty międzyludzkie .
Chętnie bym poszedł na jakieś spotkanie
klubu Sony , ale nie bardzo wiem czy to jest możliwe . Na tym forum jest ogłoszenie o takim spotkani w maju lecz nie wiem czy ja mógłbym tam pójść bez zaproszenia . Poza tym trochę się wstydzę nie jestem już człowiekiem młodym , a tam pewnie sama młodzież . Wszyscy by się pewnie ze mnie śmiali .
Poza tym trochę się wstydzę nie jestem już człowiekiem młodym , a tam pewnie sama młodzież . Wszyscy by się pewnie ze mnie śmiali .
Jak bym tak podchodził do tego, to nie poznał bym tylu wspaniałych ludzi z tego forum i nie tylko z tego :smileythumbsup:Par_Dez nie wiem ile wiosen liczysz sobie ale są tu ludzie na forum w wieku, którego nie dożywali zazwyczaj jaskiniowcy
Co do puszek Sony i Nikon. Miałem wahania prawie rok temu przy zakupie. Kupiłem 7setkę Sony. Nie wiem czy dobrze wybrałem ale nie narzekam. Jest dobrze i nie ma co psuć. W sumie puszka bez większego znaczenia. Oby dopasować się organoleptycznie do sprzętu. Szkło ważniejsze a te można dokupić do jakiegokolwiek systemu pod własne widzimisię. Porównywanie 300setki Sony do D90 Nikona wydaje mi się kiepskie. Powinieneś mierzyć DSLR 700 do D90 po mojemu.
Poza tym trochę się wstydzę nie jestem już człowiekiem młodym , a tam pewnie sama młodzież . Wszyscy by się pewnie ze mnie śmiali .