Podziel się wrażeniami!
No to w sumie pytanie juz napisalem w temacie:)
Jakiego systemu kolorow lepiej uzywac Adobe RGB czy sRGB??
Hej!
Pracuję na programie Photoshop CS4 i po ewentualnej edycji zdjęcia wybieram z menu "Zapisz dla internetu...". Wcześniej tak nie postępowałem i kolory na zdjęciach wyświetlanych już na www były blade, ogólnie kiepsko to wyglądało. Teraz jest lepiej aczkolwiek miałbym jeszcze zastrzeżenia np. co do koloru nieba.
http://net.azartsat.pl/moby76/01.jpg
Przy uruchamianiu Photoshopa pojawia mi się komunikat "Profil monitora ... ma defekt. Uruchom ponownie program do kalibracji". I do wyboru mam dwie opcje: "Ignoruj profil" oraz "Użyj mimo wszystko". Czy ponowna kalibracja pomoże, kiedy profil kolorów ma defekt? O co tu chodzi?
Przy zapisie zdjęcia konwertuję je do sRGB. Czy to jest poprawne? Jakie ewentualnie inne ustawienia mam stosować przy zapisie zdjęć do publikacji w internecie, tak aby wyglądały jak najlepiej?
A! I nie rozumiem pytania "Jak masz ustawiony monitor"
Oczywiście tak, aby nie raził
Kalibracja monitora polega na tym żeby monitor w miarę realnie pokazywał to samo co znajdzie sie na wydruku lub na innych monitorach które mają dobrze ustawiony profil. Monitor wyswietla kolorki, kalibrator ustawia tak żeby było dobrze. Ustawienia zapisywane są w pliku ICC (lub jak pokazuje PS w "profilu kolorów")
Jesli dajesz ignoruj profil kolorów w ps to program zacznie uzywać swojego. Przegladarka też (poza kilkoma wyjatkami) uzywa jakiegoś "standartowego".
Droga dedukcji dochodze do wniosku że skoro kolory w przeglądarce są "bledsze" to w profilu kolorów monitora masz mocniej podkręcona saturację.
Moge się załozyć że zdjecie na moim monitorze wygląda zdecydowanie innaczej niz u Ciebie, polecam zwyczajnie skalibrować monitor.
A jak w ogóle Wy, szanowni Forumowicze:), widzicie fotkę zamieszczoną powyżej? Chodzi oczywiście o barwy.
I jeszcze jedno, w swoim komputerze posiadam jeszcze leciwą kartę graficzną, która jest niekompatybilna z systemem Win7. Brak do niej także wsparcia ze strony nVidia jeśli chodzi o sterowniki. Posiada po prostu za mało pamięci ram. Pracuje w tej chwili na jakichś uniwersalnych sterownikach systemu Windows 7. Czy taka konfiguracja może negatywnie wpływać na poprawne wyświetlanie kolorów?
Jak dla mnie, OK (choć zieleń mogłaby być bardziej soczysta, ale jak to upalne latu, to mogła taka być - przygaszona)moby76 napisał(a):
jak w ogóle Wy, szanowni Forumowicze:), widzicie fotkę zamieszczoną powyżej? Chodzi oczywiście o barwy.