anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Podłączenie urządzeń do amplitunera

Lukkos1207
Nowicjusz

Podłączenie urządzeń do amplitunera

Witam.

Posiadam TV Sony KD-65XD9305 , odtwarzacz UHD UBP-X800, konsole PS4 oraz soundbar 5.1 HT-RT3.

Ostatnio nabyłem amplituner STR-DH750 i tu pojawił się problem.

A mianowicie podłączyłem amplituner do TV przez gniazdo HDMI Arc a odtwarzacz, konsole oraz dekoder przewodami HDMI do amplitunera a soundbar przewodem optycznym z amplitunerem.I tu pojawia się problem.

A mianowicie obraz jest ale dźwięku nie ma.Nie można w tym soundbarze podłączyć głośników bezpośrednio pod amplituner bo mają gotowe końcówki.Jest opcja tylko przez optyczny.W amplitunerze są 2 wejścia optyczne ale pod żadnym nie ma dźwięku.

I teraz pytanie.Czy jest opcja, żeby uzyskać dźwięk na soundbarze przez amplituner?Może trzeba coś ustawić w opcjach?Próbowałem wszystkich konfiguracji i nic.Dźwięk mam tylko wtedy jak podłącze soundbar optycznym z tv ale to nie o to chodzi.

Bardzo proszę o informację bo nie ukrywam, że jestem laikiem i nie mam zbyt dużej wiedzy.

Poniżej załączam zdjęcia jak to wygląda:

Soundbar:

8) HT-RT3_Interface-Mid.jpg

Odtwarzacz:

11439_3.jpg

Amplituner:

Ampli.jpg

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
TomTheMenace
Użytkownik

Podłącz soundbar bezpośrednio optykiem do TV. Odnoszę wrażenie, że na TV można ustawić przesyłanie dźwięku przez ARCa i optyka jednocześnie.

profile.country.PL.title
snovvy77
Użytkownik

Nie da się przesłać dźwięku z TV przez ampituner do sounbara, bo sounbar działa tak jak (umownie to nazywając i w dużym uproszczeniu) jak aplituner. Ewentualnie - z gniazda HDMI OUT w amplitunerze - możesz wyprowadzić dzwięk do gniazda HDMI IN w sounbarze, ale czy to zadziała musisz sprawdzić. tylko wtedy nie będziesz miał źródła dzwięku z TV.

Więc albo jako głośniki zewnętrzne używasz amplitunera albo soundbara.

profile.country.PL.title
TomTheMenace
Użytkownik

Podłącz BEZPOŚREDNIO wyjście optyczne w TV do wejścia optycznego w soundbarze. Powinno zadziałać.