anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kino domowe BDV-n9200WL

profile.country.PL.title
remolmar
Poszukiwacz

Kino domowe BDV-n9200WL

WItam,

Od kilku dni jestem posiadaczem kina BDV-n9200. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Jestem na etapie nauki poruszania się po menu kina i testowaniu różnych ustawień. 

Faktycznie jest to trochę uciążliwe gdy chce się zmienic sposób odtwarzania dźwięku Sound Field, czy dts i inne głównie z uwagi na prawie nie istniejące menu na wyświetlaczu kina ale również fakt wyłączania filmu i wchodzenia do menu. 

Ale do rzeczy...........

Posiadam tv KDL-46W905, który jak wiecie ma wbudowany międzyinnymi tuner DVB-C, którego używam, TV z kinem połączony jest przez HDMI ( z arc ) . 

Najłatwiej jest mi sterować całym zestawem kina i tv za pomocą Iphona i aplikacji SongPol wraz z Tv Side View, chociaż i tak nie zawsze ( jak narazie ) potrafię zrozumieć zasadność ustawień : ClearAudio+, Sound Feld , czy CienemaStudio9.1.

niewiem czy dobrze rozumiem ale.....

Wg Sony - ClearAudio+ powinien sam rozpoznać rodzaj danego źródła ? A jak się ma do tego ustawienie Sound Field? Zarówno pierwsze jak i drugie niepotrafi rozpoznac czy to przetworzyć. syganłu z tv, tak aby poprawnie międzyinnymi  lektor lecial z centralnego itd. 

Dopiero ustawienie CinemaStudio 9.1 poprawnie to robi. 

I tu pytanie do Was. Jak Wy dokonujecie ustawień? Może ja robie coś nie tak? 

proszę o pomoc i rozwianie wątpliwości.

Remi

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Znajdę chwlę czasu to opisze jake jest u mnie.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
remolmar
Poszukiwacz

dzieki za poświęcenie czasu :slight_smile: ( zawsze go brak ) . Napisałem też posta w innym wątku, odnośnie resetu do ustawień fabrycznych  i powrotu słyszalności lektora po kalibracji mikrofonem. Może sprawdzisz przy okazji to u siebie ? 

A tak wogóle jesteś wstanie mi wytłumaczyć możliwość ustawień : ClearSound+, Sound Filed , CinemaStudio 9.1, chyba podrodze gdzieś jest jeszcze Hala Arena i Filcharmonia. . do tego przy Sound field można zdaj sie ustawic rodzaj : Film , music i inne 

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Wszystko znajdziesz w instrukcji.

W skrócie:

ClearAudio+ - tak jak napisałeś ma za zadanie rozpoznać źródło i ustawić pod kątem funkcji zestawu i odtwarzanego materiału;

SoundField - tworzy efekty dźwięku przestrzennego. W przypadku źródła dźwięku 2-kanałowego wybór opcji [Dolby Pro Logic], [DTS Neo:6 Cinema] lub [DTS Neo:6 Music] umożliwia włączenie symulowania dźwięku przestrzennego;

Cinema Studio - Zestaw odwzoruje charakterystykę brzmieniową studia nagraniowego, w którym tworzy się muzykę filmową. To ustawienie może przetworzyć dźwięk odtwarzany przez źródło na maks. 9.1-kanałowy, w którego przypadku stosuje się dodatkowe głośniki w pionie, dające wrażenie wyrazistości i głębi;

Music Arena - Po włączeniu tego ustawienia koncertowe nagrania muzyczne zarejestrowane na żywo stają się
jeszcze bardziej emocjonujące dzięki unikatowej technologii Audio DSP firmy Sony;

Philharmonic Hall - Zestaw odwzoruje charakterystykę brzmieniową sali koncertowej Filharmonii Berlińskiej. Ten tryb umożliwia odtwarzanie materiału dźwiękowego o wysokiej rozdzielczości;

Football - Podczas oglądania transmisji meczu piłkarskiego można się poczuć jak na stadionie;

Game - Zestaw wybiera tryb dźwiękowy optymalny do gier wideo.
Night - Tryb przeznaczony do oglądania filmóww nocy, powodujący wyciszanie głośnych dźwięków przy zachowaniu wyraźnych dialogów.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
remolmar
Poszukiwacz

Witam

dzieki za info.

Zadam może dziwne pytanie ale czy ogladając film czy to BD lub DVD wyłączać Sound Field w menu i przełączać sie na Dolby D? lub inny dts ? Podobnie czy jak ogladając TV ( choć tu już mniej znaczenie ma gdyż nie zawsze są nadawane w odpowiedniej jakości) ???

udało się sprawdzić komuś jak to jest z automatyczną kalibracją a lektorem w lewym gośniku przednim ? .

Wolfram333
Poszukiwacz

Witam wszystkich,

mam takie pytanie do użytkowników kina  BDV-N9200,otóż jak wiadomo kolumny są dwuczęściowe,ale czy jest możliwość podwieszania kolumn (czyli bez  stojaków) oraz czy można użyć tylko jednej części kolumny tak aby nadawała się do mniejszych pomieszczeń.Dzięki z góry za odpowiedź.

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Choć nie posiadam tego modelu wg mnie nie powinno być problemu z odłączeniem stojaków i zawieszeniem samych  głośników na ścianie - z tyłu powinny być otowory do zawieszenia.

Spoiler
czy można użyć tylko jednej części kolumny tak aby nadawała się do mniejszych pomieszczeń

Może napisać co chcesz zrobić?

Pozdrawiam

Wolfram333
Poszukiwacz

Dzięki za odpowiedź,choć nie do końca zadowalającą.

Chodzi mi o ustawienie połówki głośnika obok telewizora-mam mało miejsca na szafce i dlatego myślałem o połówce kolumny-jednej części na podstawce.

Może lepszym pomysłem byłoby kupienie zestawu n7200...

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Teraz wiem jaki jest Twój cel :slight_smile:

Jeśli chodzi o BDV-N7200W to również fajny zestaw niczym nie ustępujący BDV-N9200WL poza mocą oraz brakiem LED.

Pozdrawiam