Podziel się wrażeniami!
Witam,
ostatnio podczas oglądania filmu z pliku zgranego na dysk zauważyłem, że podczas odtwarzania dźwięku 5.1 z polskim lektorem, jego głos zamiast wychodzić jedynie z głośnika centralnego, to jest emitowany z głośnika centralnego i głośnika lewego. W prawym głośniku lektora nie słychać. Włożyłem więc do zestawu film DVD oryginalny i uruchomiłem dźwięk 5.1 z polskim lektorem, by sprawdzić jak jest. Sytuacja jest analogiczna. Wiem, że w moim poprzednim zestawie kina domowego dźwięk lektora był jedynie słyszalny w głośniku centralnym, a w głośniku lewym i prawym był słyszalny dźwięk ścieżki oryginalnej. Moje pytanie więc brzmi: jak być powinno w BDV-N7200, bo moim zdaniem mój obecny zestaw odtwarza dźwięk niepoprawnie.
Aha zapomniałem dodać, że podczas autokalibracji głośników, dźwięki są odtwarzane prawidłowo w każdym z głośników. Jednak obawaim się czy aby ten tryb nie działa podobnie, jak tryb football, czyli sztucznie i jakby był wgrany w zestaw z jakiejś gierki. Proszę o pomoc i odpowiedź zwłaszcza osoby posiadające ten zestaw. Mam jeszcze nadzieję, że to jakiś problem z ustawieniami, a nie usterka sprzętu.
Witam,
Postaram się to sprawdzić jak znajdę chwilę czasu.
Pozdrawiam
wciąż czekam na jakieś "głosy" w tej sprawie.
... no i mam dzisiaj rzecz kolejną do sprawdzenia. Otóż na platformie hybrydowej TVP jest dział test 4K. W pierwszym teście jest test działania poszczegółnych głośników przy podłączeniu dzwięku 5.1. Nie wiem dlaczego jest tak, ale u mnie zagrało to nie prawidłowo według podświetleń głośników ekranu. Lewy i prawy kanał przedni zagrał poprawnie, ale już oba kanały tylne zagrały z przodu, a subwoorfer nie zagrał wcale. Czy ktoś może to sprawdzić i napisać jak ma u siebie?
Nie wiem czy to wadliwe działanie mojego zestawu, czy być może kwestia podłączeń (w co raczej nie wierzę), czy też może test w tv nie działa poprawnie.
mam ten sam problem tzn.
film źródło 5.1 lektor, 5.1 dubing, 7.1 dts.
przy każdej z opcji głos idzie z prawgo głośnika, a powinno iść z centralnego.
poza tym test na hybrydowej wypadl dobrze, 5.1 - kazdy dzwiek z innego glosnika jak na filmie.
nie rozumiem tylko czemu w filmach jest inaczej
Widzę więc, że mój problem nie jest jedynym i odosobnionym przypadkiem. Dla mnie jeszcze większe zdziwienie, że test hybrydy wypadł pozytywnie, bo u mnie przy innych testach również nie działa nic prawidłowo. Mam propozycję sprawdzenia czegoś innego. Jak zadział dźwięk przy ustawieniu funkcji audio na pozycję wyłącz. Kolejne funkcje jak Dolby 5.1, DTS Music i DTS Film zastanawiam się czy nie sa ustawieniami jakimiś fabrycznymi, mającymi dać złudzenie prawidłowości działania zestawu. Coś na podobieństwo trybu Footbol. A czy może ktoś próbował podłączyć dźwięk przez kabel optyczny ???? Chociaż po co ??? Przecież HDMI przesyła obraz i dźwięk do 11 kanałów, a przecież coaxial czy optyk ma swoje ograniczenia chociażby w zakresie 3D. Proszę o kolejne wiadomości w tej sprawie, bo niepokoi mnie to, że 3000zł jest chybioną inwestycją.
DjRychu wciąż brak czasu w tej sprawie, czy też rozczarowanie podobnie jak u nas ???
Witam,
A więc tak test z YouTube 5.1 nie wyjdzie na kinie poprawnie bo aplikacja YouTube w kinie wszystko przetwarza na Stereo.
Film z Dolby Digital 5.1 działa poprawnie tzn. dźwięk lektora jest głównie wydobywa się z kanału centralnego z delikatnym pogłosem zarówno w kanale lewnym i prawym, ale to normalne. Testy robiłem dla filmów z MP4 i MKV.
Testy z 5.1 platformy hybrydowej TVP niestety nie mogę zrobić bo kino mam podłączone do starego TV bez Hbb.
Pozdrawiam
Witam,
Podczas użytkownia ostatnio sprzętu zuważyłem, że mam problem z dźwiękiem z kanału centralnego tzn. zamiast iść z centralnego wydobywał się lewego głośnika (test DTS 5.1).
Po zrobieniu "ustawień fabrycznych" wszystko wróciło do normy.
Jeśli nadal macie problemy z dźwiękiem zróbcie "ustawienia fabryczne" i posłuchajcie czy sie poprawiło. Może być, że problem pojawia się po użucie jakiejś funkcji.
Pozdrawiam
hmm ... nie wiem co już myśleć o tym wszystkim. Wczoraj zauważyłem, że test na tvp hybrydowej dzwięk zaczął pracować poprawnie, czyli test 5.1 wypadł poprawnie i wszystkie głośniki wraz z subbem zadziałały jak trzeba. Choć powiem, że przy moim częstym słuchaniu muzyki na kinie zauważam, że tryby typu music, digital music, cocnert hall itp. działają co jakiś czas jakby inaczej, tzn. dźwięk wydobywają głośniki różnie przy tym samym źródle dźwięku. Kiedyś digital music działał mi tylko w głośnikach przednich (tyły milczały). Teraz mam tak, że pracują wszystkie dokoła. Tryb koncertowy zmienił też swoje brzmienie w stosunku do wcześniejszego użytkowania.
Pytanie moje: czy to nie zależy od działania oprogramowania ? Może to ono wpływa na jekieś ciągłe wahania w odsłuchu ?
Piszecie o resetowaniu i wyłączniu urządzenie. Po co to robić? A jak przywrócić w tym kinie ustawienia fabryczne, bo jak do tej pory nie znalazłem na to sposobu?