Podziel się wrażeniami!
Witam
Pytanie jak w temacie - czy to kino domowe odtworzy płytkę z filmem w wersji 4K UHD?
Czytałem, że są płyty BluRay trójwarstwowe o pojemności 100 GB, na których są nagrywane takie filmy, a nigdzie nie mogę znaleźć, czy ten sprzęt poradzi sobie z takimi płytkami.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witam,
Zestaw nie jest w stanie odtworzyć płyty Blu-ray 4K. Odtwarzacze Sony, obsługujące ten rodzaj płyt na ten moment to tylko UBP-X1000ES, UBP-X800 oraz UBP-X700.
Pozdrawiam
Pozwoliłem sobie wejść w specyfikację i jedynie odtworzy blu-ray,cd,dvd.Do oglądania płyt 4k musisz sobie kupić odtwarzacz 4k.
Dzięki za odpowiedź - ale to chyba nie jest do końca tak, że nie odtworzę takiej płytki...
Wszedłem teraz na stronę SONY i w danych technicznych tego odtwarzacza znalazłem informację, że posiada opcję "Interpolacja do formatu 4K - TAK"
Poniżej link do strony:
https://www.sony.pl/electronics/kino-domowe-wszystko-w-jednym/bdv-n7200w/specifications
Kolego interpolacja do 4k polega w skrócie na podrasowaniu filmu blu ray do formatu 4k,ja mam to samo w tv.Zupełnie co innego możliwość odtwarzania filmu 4k.
Wspecyfikacji jakoś nie widziałem formatu 4k,tylko blu ray.
Interpolacja do formatu 4K pozwala zobaczyć cztery razy więcej szczegółów niż w obrazie Full HD. Odtwarzacz Blu-ray Disc™ jest wyposażony w specjalny układ, który przekształca obraz ze standardowych źródeł, takich jak 480p, 720p czy 1080p, na sygnał o rozdzielczości zbliżonej do 4K (3840 x 2160). Wynikowy obraz składa się z ośmiu milionów pikseli; jest ostrzejszy i bardziej szczegółowy. Żywa reprodukcja koloru idzie w parze z odpowiednią jasnością i kolorystyką. Wyższa jakość obrazu pozwala też usiąść bliżej ekranu — i uzyskać szerszy kąt widzenia.
W linku, który podałem we wcześniejszym poście jest info o interpolacji do 4K - jest to w części " Cechy ogólne"
"Interpolacja do formatu 4KTak"
Ok - może jestem w tym laikiem - ale tak rozumując "łopatologicznie":
Drążę temat, bo mam okazję kupić kilka płytek filmami 4K (nie mam niestety możliwości sprawdzenia przed zakupem) i chciałbym się upewnić, czy nie będą to wyrzucone pieniądze... Oczywiście mam telewizor 4K
Zastanawiam się też nad jedną rzeczą: zrobienie obrazu ISO z takiej płytki, zgranie tego na pamięć USB i próba odtworzenia tego na kinie domowym z obrazu ISO...