anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

BDP-S5500 przerywa odtwarzanie (niektórych) filmów z media server

tro151228
Poszukiwacz

BDP-S5500 przerywa odtwarzanie (niektórych) filmów z media server

Problem: BDP-S5500 odtwarza plik avi (xvid) z media server do pewnego momentu, po czym przerywa i rozpoczyna odtwarzanie następnego pliku. Statystycznie mniej więcej co drugi plik ma ten problem. Każdy taki plik ma swój własny choć inny punkt zatrzymania (tj. przerwa następuje zawsze po np. 57 minutach dla jednego pliku a po godzinie i 15 minutach dla innego - brak w tym regularności). Nie ma tutaj problemu z przerwanym połączeniem WiFi - następny plik startuje natychmiast. Media serwer jest hostowany przez router TP-Link Archer D9 (ma zaktualizowany firmware) z dołączonym twardym dyskiem poprzez gniazdo usb3.0. Dodam, że pliki "z problemami" są za to bezproblemowo odtwarzane w całości z media serwera przez WinMediaPlayer na PC (Win7Pro).

Czy macie jakieś pomysły? Ktoś obserwował podobne zachowanie na swoim sprzęcie? Wszelkie wyjaśnienia, nawet nieprawdopodobne, ale możliwe do przetestowania, mile widziane.

Tagi (1)
2 ODPOW. 2
profile.country.pl_PL.title
Sony_Polska
Community Team

Witamy,

czy próbował Pan kontkatować się z naszym działem wsparcia technicznego?

Uprzejmie prosimy o skorzystanie z formularza i przesłanie swojego zapytania za pośrednictwem strony: http://services.sony.pl/support/pl/contacts/email 

Pozdrawiamy

Zespół Sony

tro151228
Poszukiwacz

Napisałem zgłoszenie wczoraj przed południem. Na razie cisza.

[Dodane wieczorem]

Zrobiłem kolejny test:
plik z filmem, którego odtwarzanie zatrzymywało się, kiedy był udostępniany przez media server, i to za każdym razem w tym samym miejscu (jestem tego pewien, bo robiłem próby kilkakrotnie, w różne dni, przed i po restarcie routera, itp.), postanowiłem jednak jakoś odtworzyć: z mojego PC połączyłem się z serwerem, skopiowałem plik z dysku sieciowego na pendrive, a następnie pendrive włożyłem do BDP-S5500. Odtwarzacz rozpoznał format skopiowanego pliku z filmem jako akceptowalny i uruchomiłem odtwarzanie. Kiedy doszedł do miejsca, gdzie film się zacinał, przeszedł gładko. Obejrzałem film jeszcze kilka minut po czym zatrzymałem go. Wróciłem więc na ekranie do menu odtwarzacza. Wyszedłem z listy plików dostępnych na pendrive i przeszedłem do listy plików udostępnianych na media serverze. W tej liście odszukałem ten sam plik z filmem i wcisnąłem "play". Tym razem w feralnej scenie nie zaciął się, ale odtworzył płynnie ciąg dalszy (!). Czyżby doszło do naprawienia usterki?

Analizując ten test widzę, że zrobiłem w nim dwa kroki, które mogły coś zmienić:
1. wykonałem kopiowanie pliku z dysku sieciowego,
2. odtworzyłem felerny plik z pendrive.

Zrobiłem więc drugi test, żeby rozstrzygnąć, który z tych dwóch kroków ma decydujące znaczenie. Inny film, który również na pewno się zacinał, przetestowałem czy zacina się nadal. Włączyłem BDP-S5500, wszedłem w menu do listy plików na media server, wybrałem ten plik i uruchomiłem odtwarzanie. Niestety, było po staremu - nadal nie chciał odtworzyć się do końca. Zrobiłem więc tylko pierwszy krok: za pomocą PC skopiowałem plik z dysku sieciowego na pendrive. Następnie tak po prostu podjąłem ponowną próbę odtworzenia tego filmu na BDP-S5500 wskazując go z listy plików dostępnych na media server. Niestety, plik zacinał się nadal i w tym samym miejscu. Wtedy dopiero wykonałem krok drugi: włożyłem pendrive do odtwarzacza i odtworzyłem ten film od początku, aż do miejsca, w którym się zacinał, plus dodatkowo parę ładnych minut w przód. Następnie zatrzymałem odtwarzanie z pendrive, w menu odtwarzacza wróciłem do plików udostępnianych na media serverze, odnalazłem plik z filmem i wcisnąłem "play". Tym razem film w feralnej scenie nie zaciął się, ale poszedł dalej.

[Dodane po trzech dniach]

Próba ponownego odtworzenia felernego filmu z media server po paru dniach znów nie powiodła się - film zaciął się w tym samym miejscu co zawsze.

Wnioski:
Te same pliki avi (xvid) odtwarzają się bez problemu z pendrive, natomiast są problemy z ich odtwarzaniem z media server. W dwóch testach pomogło, kiedy plik, który zacinał się podczas odtwarzania z media server, odtworzyłem z pendrive kilka minut dalej, niż miejsce w którym film zacinał się. Po czymś takim ponowna próba odtworzenia felernego pliku z media server kończyła się sukcesem. Nie pomogło natomiast samo skopiowanie pliku z dysku sieciowego na pedrive. Naprawa jest krótkotrwała - najprawdopodobniej do najbliższego wyłączenia i włączenia odtwarzacza.

Niestety, nie potrafię na razie zaproponować rozsądnego generalnego komentarza do tych testów. Ani dać wskazówki, co zrobić, żeby w przyszłości kolejne filmy już nie zacinały się. Będę obserwował dalej, jak zauważę coś nowego i ciekawego, napiszę.