Podziel się wrażeniami!
Gdy spust migawki zostaje naciśnięty do połowy, aparat ustawia automatycznie nastawy. A mój H-5 przestał to wykonywać. Czy to jest uszkodzenie spustu migawki, czy gdzieś w 'Menu' jest możliwość blokady tej funkcjonalności ? Czy ktoś z użytkowników H-5 miał taki problem ?
Spróbuj przedmuchać okolice spustu migawki np: sprężonym powietrzem.
Być może styki są brudne/zakurzone.
W instrukcji na pewno jest napisane jak to włączyć.
powinno być mniej więcej tak:
HOME > Nastawienia > Nastawienia nagrywania > Wspomaganie autofocus > Auto
Jeśli tam jest tak ustawione to raczej masz zwalony przycisk i wtedy serwis.
Dzięki za wskazówki.
Niestety, nastawy w Menu są poprawne (sprawdziłem), przedmuchałem sprężonym powietrzem, i nic. Aby dobrać się do przycisku musiałby ten sprzęcik rozkręcić, ale boję się, że skręcę dwa aparaty.
Ile taka naprawa kosztuje, czy dać sobie spokój i zainwestować w nowy aparat?
padl ci przycisk migawki a dokladnie przycisk spustu u mnie tez to bylo nie dawno kosztowalo mnie to 150 zlotych w lublinie to robilem chocoaz jestem z bialegostoku
poprostu zdjecia robisz ale nie zawsze sa ostre w polowie przycisku jest takie dostrajanie obrazu i to padlo trzeba wymienic taki malutki modul.serwis twierdzil ze aparat jest na tyle dobry ze nie trzeba tego robic.mowil tez ze to pada w tych aparatach seryjnie
Skoro przycisk pada seryjnie to niech Sony przyzna się do błędu i wymieni wszystkim ten przycisk jako naprawa gwarancyjna. Dobre marki tak robią.
http://klubkm.pl/forum/images/smilies/noel.gif
A gdyby tak spróbować tym czyścić spust: http://klubkm.pl/forum/images/smilies/link.gif Lub coś podobnego do czyszczenia
padla elektronika czyszczenie nic nie da.
wampir1979 napisał(a):
padla elektronika czyszczenie nic nie da.
Proszę o nie zamieszczanie komunikatów handlowych oraz usługowych. Na Forum Sony celowo nie powstał dział ogłoszeń. Wszystkie posty zawierające tego typu informacje będą usuwane przez Administratora lub Moderatorów:
lisek84 napisał(a):
Wrzuc na allegro naprawa H5 lub H2 na aukcjach wystawiam tam usługi naprawy 140zł, lub jeśli dostarczysz i odbierzesz osobiscie sprzęt to 100zł.