Podziel się wrażeniami!
Dzięki uprzejmości firmy Sony Polska mogłem przez tydzień zapoznać się z aparatem A77 z obiektywem 16-50/2,8.
W porównaniu do A550 którą posiadam A77 jest aparatem według mnie bardziej zaawansowanym technicznie i w ciągu tygodnia mogłem dość pobierznie poznać jego dobre i złe strony.
Tak naprawdę poza trudnościami związanymi z opanowaniem nowych możliwości aparatu to uważam
że ma więcej plusów niż minusów. Ergonomia aparatu jest bardzo dobra, aparat dobrze sie trzyma w rękach,
mimo że jest dosyć duży i trochę waży,przyciski są poprawnie roplanowane i nie sprawiają większych trudności z wybraniem odpowiedniej funkcji bez odrywania oka od wizjera.
A sam wizjer OLED to jest swietny, zdecydowanie lepszy niż w lustrzankach DSLR,znacznie jaśniejszy i czytelniejszy i zapewnia lepsze kadrowanie. Także odchylany ekran jest bardzo przydatny w nietypowych pozycjach kadrowania co jest już standartem w aparatach Sony.
Dodatkowy ekran pomocniczy w moim przypadku nie miał znaczenia bo nie jestem do niego przyzwyczajony ale niewątpliwie może być pomocny. Z obiektywem 16-50/2,8 aparat współpracował bardzo dobrze, szybko i celnie pracował AF także z innymi obiektywami. W mojej ocenie, zdjęcia które wykonałem tym aparatem są dobrej jakości, ostre, dobre odwzorowanie kolorów.
Przez taki krótki okres trudno dokładnie poznać nowy aparat przez to moja opinia jest bardzo pobieżna
ale uważam że aparat A77 jest dobrą propozycją dla bardziej zaawansowanych amatorów fotografii.
Message was edited by: Lajam.
Poprawiono format tekstu.
też tak myślę, ja przesiadłem się z 450, czyli takiej niejako uboższej wersji 550 i różnica jest kolosalna, choć 450 się nie pozbyłem jak to zrobiłem ze 100,