Podziel się wrażeniami!
Witam .
Planuje kupić nowe Body A77. Posiadam starszy obiektyw 75-300mm od Sony
Wyczytałem że jeśli kożysta się ze starszych obiektywów z BODY które ma WŁĄCZONĄ elektroniczną pierwsza kurtynę zaleca się wyłączenie tej opcji gdyż obiektyw może nie nadażyć zsynchronizowac się.
Czy ktoś byłby tak dobry i sprawdził czy nie ma problemów z tym ? Zależy mi na włączonej elektr. kurtynie gdyż jeśli jest wyłączona przebieg migawki zwiększa się 2x gdyż konieczne są 2 ruchy migawki. A dużó zdjęć robię
Pozdrawiam i bardzo prosze o pomoc. ; -)
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witaj.
Nie mam przy sobie A77, ale mam A58, które działa na tej samej zasadzie. Założyłem sigmę 70-300, pierwszą kurtynę mam zawsze włączoną. Nie zauważyłem żadnych problemów w korzystaniu z takiego zestawu.
Zresztą, jak używałem A77 też nie zauważyłem problemów nawet ze stareńką "flintą" czyli Minolta 70-210/4.
Jedyny problem, jaki czasem może wystąpić przy włączonej 1 kurtynie, to gdy używa się ultrakrótkich czasów ekspozycji. Czyli planując zdjęcia, gdzie może występować 1/8000s lepiej wyłączyć 1 kurtynę. Choć, ja i takie fotki robiłem i było OK.
Witaj.
Nie mam przy sobie A77, ale mam A58, które działa na tej samej zasadzie. Założyłem sigmę 70-300, pierwszą kurtynę mam zawsze włączoną. Nie zauważyłem żadnych problemów w korzystaniu z takiego zestawu.
Zresztą, jak używałem A77 też nie zauważyłem problemów nawet ze stareńką "flintą" czyli Minolta 70-210/4.
Jedyny problem, jaki czasem może wystąpić przy włączonej 1 kurtynie, to gdy używa się ultrakrótkich czasów ekspozycji. Czyli planując zdjęcia, gdzie może występować 1/8000s lepiej wyłączyć 1 kurtynę. Choć, ja i takie fotki robiłem i było OK.
Dziękuje bardzo Panu za opinie 😉 Pozdrawiam