anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sigma 35mm 1,4 baaaardzo wolny AF

profile.country.PL.title
rafalkurek
Poszukiwacz

Sigma 35mm 1,4 baaaardzo wolny AF

Cześć Panowie

Czy ktoś ma doświadczenie z sigmą 35mm 1,4 do sony? Kupiłem ostatnio, podpiąłem pod A77 i AF chodzi wolniej niże Sony 35mm 1,8 [plastik fantastik].

Ten filmik obrazuje jaki jest zamuł. https://www.youtube.com/watch?v=wrpzt5USLmQ

U kumpli testowałem na różnych canonach i śmiga ze 2 razy szybciej.

Czy coś się da z tym zrobić, czy zwyczajenie ta sigm a z Sony nie gra?

Z góry dzięki za wskazówki

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Cześć posiadasz, Sigma 35mm F1.4 DG HSM Art? Jeśli tak to proponuje odezwać się do sigmy z prośbą o sprawdzenie elektroniki.

profile.country.PL.title
rafalkurek
Poszukiwacz

Tak ART. Czyli wg Ciebie powinna chodzić normalnie szybko na a77? nie znacznie wolniej niż na innych systemach?

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

wiesz nie miałem tego obiektywu w rękach ale jeśli z C i N działa szybko to jest coś nie tak, sigma ma dużo wolnych szkieł ale działają tak samo we wszystkich systemach.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Moim zdaniem ta Sigma tak po prostu z Sony działa.

Obecność HSM nigdy nie była wyznacznikiem szybkości działania.

profile.country.PL.title
rafalkurek
Poszukiwacz

U kumpla na Canonie działa tak https://www.dropbox.com/s/r20bf0ym4wcofup/20140704_095545.mp4.

Jakieś 3-4 razy szybciej niż u mnie. 

To aż dziwne żeby Sony tak odstawało od konkurencji. Ku zdziwieniu w necie znalazłem informację, że a99 tak samo wolno obsługuje sigmę. Tamron 70-300 na USD też działa wolniej niż na innych systemach 😕

Myślicie, że to może być tak, że jakiś firmware może polepszyć w przyszłości współpracę z sigmą?

Czy to już jest, że niektóre obiektywy z Sony będą działały gorzej i "ten system tak ma"?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Na żadne firmware do poprawy działania obiektywów Sigmy nie ma co liczyć. Przynajmniej ze strony Sony na pewno nic takiego nie będzie.

To problem niezależnych producentów, że ich obiektywy tak działają, a nie inaczej.

profile.country.PL.title
rafalkurek
Poszukiwacz

No ale jakoś pod Canona śmiga, pod Nikona też.. 😕 nieważne kto tam nawala, pod sony nie działa.  Się zastanawiam, czy tego nie oddać. Bo jeśli to jest tak że nowe modele body Sony będą już to mogły obsługiwać na śmigająco to sobie to szkło zostawię. 

Tak było z tamronem 70-300 USD. Na a500 chodził wolno niemiłosiernia, a na a77 już jest znacznie szybciej. Może jakieś nowe body będą miały inny system AF który dorówna konkurencji i będzie sigma śmigać.... czy źle kombinuję?

profile.country.PL.title
rafalkurek
Poszukiwacz

wysłałem pytanie do sigmy co z tym fantem i tak odpowiedzieli

Różnice w prędkości AFu występują w przypadku tego samego obiektywu z
innymi mocowaniami. To samo dzieje się w porównywalnych obiektywach
systemowych dwóch różnych producentów. Przyczyną są głównie
różnice w odległościach jakie soczewki muszą pokonać wewnątrz
obiektywu w przypadku różnych systemów. Sigma 35mm z mocowaniem Sony
pojawiła się dość niedawno dlatego nie ma jeszcze przygotowanej nowszej
wersji firmware'u. Sigma obecnie pracuje nad tym aby przyspieszyć
pracę w mocowaniu Sony.

Jak tylko będzie gotowa nowsza wersja oprogramowania będziemy informować
w prasie branżowej. Nowe oprogramowanie będzie Pan mógł wgrać poprzez
USB Dock samemu lub bezpłatnie w serwisie.