Podziel się wrażeniami!
Witam posiadam alfa200 i nagle przestała działać lampa błyskowa, co robić? Czy tylko serwis?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witaj,
Obawiam się, że jedynie serwis pomoże.
Skontaktuj się proszę z serwisem, poniżej adres:
01-014 Warszawa, ul. Żytnia 15
tel. (22) 379 20 90
fax (22) 379 20 91
www.e-csi.pl
info@e-csi.pl
Pozadrawiam,
Witaj,
Obawiam się, że jedynie serwis pomoże.
Skontaktuj się proszę z serwisem, poniżej adres:
01-014 Warszawa, ul. Żytnia 15
tel. (22) 379 20 90
fax (22) 379 20 91
www.e-csi.pl
info@e-csi.pl
Pozadrawiam,
Karola05 wrote:
Witam posiadam alfa200 i nagle przestała działać lampa błyskowa, co robić? Czy tylko serwis?
Witaj.
Może napisz, proszę, jak to przestała działać?
Czy lampa się otwiera ręcznie? Czy lampa otwiera się automatycznie w trybie auto lub trybach tematycznych? Czy, jeżeli lampa jest otwarta to błyska? Jakie są ustawienia lampy w Funkcjach aparatu? Czy palnik lampy jest czarny lub przydymiony (przyciemniony)?
Ale faktycznie, w przypadku uszkodzenia lampy (bo nie podejrzewam u Ciebie nieznajomości obsługi aparatu) to prakycznie tylko serwis może pomóc.
lampa się otwiera automatycznie i ręcznie, tryb nie ma znaczenia jedynie nie błyska. Lampa czysta, nie ma żadnych śladów przyciemnienia. Do warszawy ma "tylko" 400km. :
Odległość do Warszawy nie jest taka istotna.
Jeśli nie masz możliwości dostarczenia sprzętu osobiście, skorzystasz z usług firmy kurierskiej.
Jeśli aparat jest na gwarancji, przesyłka i naprawa jest bezpłatna. W przypadku naprawy pogwarancyjnej, przesyłka jest odpłatna, ale wycena jest bezpłatna i jeśli już aparat znajdzie się w serwisie, poznasz koszt naprawy uszkodzonej lampy.
O ile nie zdecydujesz się na naprawę, pokrywasz tylko koszt przesyłki kurierskiej - nie są to specjalnie wysokie koszty - dokładną sumę za przesyłkę poznasz podczas rozmowy telefonicznej z serwisem CSI.
Dziękuję jutro zadzwonię do serwisu :
Witam.
Nie chcąc zakładać nowego tematu podepnę sie do tego tematu.
Sprawa wygląda tak-bylem na wakacjach i aparat spadł mi ze statywem w piasek i wode morska.
no i się zaczeły kłopoty.Pierwszy to taki ze wszystko w piasku,to aparat szybko wyłaczyłem i zabralem sie za oczyszczanie.Po wlaczeniu zdjecia robił praktycznie białe,obiektyw chrobotał przy przekrecaniu.Zdjecia seryjne-zonk nie robił-tylko jeden strzał i dopiera po jakis 10s. moze 15s.drugi strzał-ale te dwa wyzej problemy ustały po paru godzinach-ufff....a teraz sedno-bedac w blasku slonca nie widzialem pwnego zjawiska-a tylko czułem ze coś smierdzi spalenizna-więc aparatu nie uzywałem kilka godzin-mowie-może musi doschnąc.Jak juz sie zrobiło tak że moglem dostrzec szczegóły zauwazyłem ze aparat w trybie A robi każde foto z lampa-ale co gorsza lampa jest zamknieta-więc błysk wali w plastik aparatu.Druga sprawa zauwazyłem ze aparat mimo zamknietej lampy myśli ze jest otwarta bo na ekranie widać to,i nie mozna wyłaczyć tego recznie.To samo sie tyczy i trybu Auto i innych gdzie lampa ma prawo sie ząlaczyć.Na ustawieniu na pokretle-BEZ LAMPY jak i na teamtycznym np.Słonńce to fotki robi bez lampy.
Recznie guzikiem nie moge tez otworzyc lampy,a jak otworze i srzeli zdjecie i jest błysk-widze dymek z lampy,a co gorsza-pisza wyzej ze czułem smrod spalenizny zauwazyłem tez przepaly brazowe na samej lampie.
Wiec jakby ktos wiedziałem,miał podobnie kiedys prosze o help.Jak wy nie dacie rady zadzwonie do serwisu i zobaczymy.pozdrawiam
Przykra sprawa Pablo...niestety obawiam się, że woda morska wyrządziła szkody w środku aparatu i żaden reset nie przywróci sprawności sprzętu bowiem to nie jest problem oprogramowania.
Pozdrawiam,
Z tym ze aparat dziala,a sprawa ddotyczy juz i tylko lampy ,ze nie wyzwala sie sama
Naprawić to trzeba nie otwieranie lampy tylko znaleźć gdzie dochodzi do zwarcia. Dopiero potem bym się zajął wymianą żarnika itp.