anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A99 i ja cz.14 – Quick Navi Pro

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

A99 i ja cz.14 – Quick Navi Pro

Funkcja, która towarzyszy mi od A700, a która jest często pomijana przez testerów. Szybka nawigacja. Czy nadal jest szybka? Co się w niej zmieniło? O tym w czternastej części mojego opisu A99.

cz14_01.jpg

Na wstępie istotny komunikat: jest! A99 posiada Quick Navi! Z uwagi na częste wykorzystywanie ekranu LCD do podglądu na żywo, można w pierwszej chwili odnieść wrażenie, że A99 jest tego pozbawiona. Na szczęście do naszej dyspozycji jest klasyczny ekran z parametrami i to właśnie wtedy można korzystać z Quick Navi. Próbowałem rozpracować, dlaczego w A99 system ten otrzymał dodatek w postaci „PRO”, ale jeszcze się tego nie dowiedziałem. Macie jakieś propozycje? :wink:

Wyjaśniłem, że SONY nie pozbawiło swojego nowego flagowca systemu z poprzednich profesjonalnych korpusów, ale wiem, że nie każdy z Was musi wiedzieć co to Quick Navi. W bardzo dużym skrócie jest to możliwość szybkiej zmiany parametrów, podstawowych ustawień oraz wyboru aktualnie używanej karty pamięci. Wszystko z poziomu ekranu głównego. Bez wchodzenia do menu. Więc jest to funkcja, której głównym celem jest skrócić czas zmiany ustawień fotografowania.

Jak już wyżej napisałem, by móc skorzystać z szybkiej nawigacji należy mieć dostęp (pod przyciskiem „disp”) do trybu ekranu LCD nazwanego „wizjer”

cz14_02.jpg

cz14_03.jpg

Uaktywnienie Quick Navi odbywa się w taki sam sposób, jak we wcześniejszy modelach obsługujących ten system – przyciskiem „Fn”

cz14_04.jpg

cz14_05.jpg

W zależności od aktualnie używanego trybu fotografowania, dostępne funkcje się zmieniają.

Tryby PASM:

cz14_06.jpg

tryb pracy

cz14_07.jpg

karta pamięci

cz14_08.jpg

tryb błysku

cz14_09.jpg

format zdjęć

cz14_11.jpg

tryb autofokusa

cz14_12.jpg

pomiar światła

cz14_13.jpg

obszar AF

cz14_14.jpg

balans bieli

cz14_15.jpg

śledzenie obiektu

cz14_16.jpg

DRO oraz HDR

cz14_17.jpg

wykrywanie twarzy/uśmiechu

cz14_18.jpg

strefa twórcza

cz14_19.jpg

automatyczne kadrowanie portretów

cz14_20.jpg

efekty wizualne

cz14_21.jpg

ISO

cz14_22.jpg

stabilizacja

cz14_23.jpg

korekcja błysku

cz14_24.jpg

korekcja ekspozycji

Panoramy:

cz14_25.jpg

karta pamięci, tryb autofokusa, pomiar światła, obszar AF, balans bieli, strefa twórcza, stabilizacja, korekcja ekspozycji

Auto:

cz14_26.jpg

tryb pracy, tryb błysku, tryb AF, format zdjęć, śledzenie obiektu, wykrywanie twarzy/uśmiechu, automatyczne kadrowanie portretów, stabilizacja, karta pamieci, tryb automatyki

Sceny:

cz14_27.jpg

tryb pracy, tryb błysku, tryb AF, format zdjęć, śledzenie obiektu, wykrywanie twarzy/uśmiechu, automatyczne kadrowanie portretów, stabilizacja, karta pamieci, wybór sceny

T10:

cz14_28.jpg

karta pamięci, tryb błysku, format zdjęć, tryb AF, pomiar światła, obszar AF, balans bieli, DRO, strefa twórcza, iso, stabilizacja, tryb T8/T10

Najczęściej korzystam ze zmiany karty pamięci, trybu błysku, korekcji błysku, a także włączenia lub wyłączenia stabilizacji. A najkorzystniej używanie Quick Navi wypada w sytuacji, kiedy mamy wiele parametrów do zmiany. Przykładowo jestem na reportażu ślubnym. Fotografuję ceremonię, która się kończy i trzeba uchwycić parę, która wychodzi z kościoła/usc. Z bardzo ciemnego i sztucznie oświetlonego pomieszczenia wychodzi się na zewnątrz. Wtedy szybko muszę zmienić iso, balans bieli, wprowadzić korektę błysku, włączam tryb seryjny (Hi). Mógłbym większość tych ustawień zmienić poprzez spersonalizowane przyciski, ale zdecydowanie szybciej jest przez ekran główny.

Jak wiadomo - nie ma róży bez kolców. Quick Navi Pro nie jest bez wad. W A99 brakuje mi możliwości zmiany rozmiaru JPGa (zwłaszcza, gdy robię RAW+JPG). W A850 miałem możliwość wyboru formatu zdjęcia, a w przypadku JPG jego rozmiaru. Więc nie wiem, czemu nie ma już takiej funkcji. Dodatkowo do QuickNavi dodałbym możliwość:

- włączenia/wyłączenia GPS,
- w trybie panoramy zmiany kierunku jej wykonywania.

Przy okazji QuickNavi chciałbym poruszyć kwestię ekranu w trybie „wizjer”, czyli ekranu wyświetlającego parametry. W stosunku do poprzednika A99 wzbogaciła się o wyświetlanie histogramu na żywo, a także dodano poziomicę. Z obu tych dodatków korzystam podczas pracy ze statywem.
Z nieznanych mi powodów projektanci zapomnieli o użytkownikach kadrujących pionowo. Wyświetlane parametry są zawsze dostosowane do orientacji poziomej. Dziwne. A850 (i wiele innych aparatów) wraz z obróceniem do pionu wyświetla parametry zgodnie z położeniem (obraca albo o +90
°, albo -90°). Niestety, dla ludzi takich jak ja – korzystających z gripa, często fotografujących pionowo – taki brak jest często odczuwalny. Więc do listy z prośbą o zmiany w A99 dopisuję: obrót wyświetlanych parametrów podczas pionowego kadrowania.

cz14_29.jpg

Od pierwszego modelu z tą funkcją (A700) jestem zwolennikiem korzystania z szybkiego dostępu. Więc tym bardziej ucieszył mnie fakt, że SONY nadal wspiera to rozwiązanie. Bezsprzecznie A99 byłby dla mnie wybrakowanym aparatem bez Quick Navi Pro, z którego korzystam bardzo często. Jest to już nawyk. Bo jeśli coś jest wygodne, to człowiek szybko się do tego przyzwyczaja i bardzo niechętnie rezygnuje z własnej wygody.

Quick Navi to funkcjonalność, która nieraz uratowała moje kadry, chociażby dzięki możliwości szybkiej zmiany karty pamięci. Nie wiem, jak Wy, ale ja zauważyłem taką przypadłość, że miejsce na karcie kończy się dokładnie w tej chwili, kiedy nie ma się czasu na jej zmianę.

cz14_30.jpg

Posiadacie w swoich aparatach Quick Navi? Korzystalibyście z tego systemu w A99? A może zmienilibyście coś w tym rozwiązaniu?

------------

edit kris

Zapraszam do pietnastej części, w której opisuję jak A99 sprawuje się podczas podróży.

profile.country.PL.title
JagiS-----
Użytkownik

Dziękuję kris.. Czasami tylko biorę udział w dyskusjach, chociaż zawsze z zainteresowaniem czytam Twoje felietony.

Ciągle odnosząc się do α77.

Quick Navi to świetne rozwiązanie i podzielam Twoje zdanie, bo dla mnie jest również przydatne. Życzyłbym sobie tylko, by graficznie, to, co mam obecnie, prezentowało się tak, jak w α99. Może nowa aktualizacja oprogramowania wbudowanego przyniesie takie zmiany.

I trochę marudzenia... Mam jedynie zastrzeżenie, co do obsługi Quick Navi. W trybie wyświetlania parametrów na ekranie chciałbym mieć możliwość szybszego przechodzenia do poszczególnych parametrów samym przyciskiem wielofunkcyjnym bez przycisku (Fn), np. wciskam joystick i od razu podświetla mi się pierwsza ikona funkcji. Dalej już pozostaje operowanie joystickiem jak jest. Nie podoba mi się również to, że po wciśnięciu przycisku (Fn) zmienia się układ ikon parametrów (zostają rozłożone na ekranie po lewej i prawej stronie) zamiast pozostawać, jak w trybie ich wyświetlania, a po najechaniu joystickiem na parametr nie wyświetla się od razu obok okienko z dostępnymi ustawieniami, by dalej joystickiem operować (przesuwając w poziomie i zatwierdzać wybór poprzez wciśnięcie przycisku wielofunkcyjnego).

Niby nie byłyby to wielkie zmiany, ale z pewnością usprawniło i przyspieszyłoby to dostęp do parametrów, zwłaszcza przy patrzeniu w wizjer i nie odrywaniu kciuka od joysticka.

[α77]
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Cieszę się, że moja praca nie idzie na marne : ) Staram się pisać w przystępny sposób. Główny nacisk kładę na własne odczucia - w końcu to "A99 i ja" :smileygrin:

Gdyby QN aktywowała się ruchem joysticka, to gwarantuję, że problem przycisku REC byłby niczym w stosunku do zażaleń, że nosem/policzkiem/dłonią/torbą etc zmienia się parametry :wink:

Joystick jest zby wystający, by mógł wprowadzać zmiany bez wcześniejszej interakcji.

To o czym mówisz to już nie jest Quick Navi, a zwykłe menu podręczne. Znane z niższych modeli :wink:

Dlatego ja ograniczyłem standardową ilość trybów wyświetlania obrazu na LCD do dwóch: histogram i wizjer. Więc nie muszę klikać w nieskończoność disp by dojść do klasycznego wyglądu ekranu (by mieć dostęp do QN).

A czy brakuje Ci jakieś funkcji?

Lajam.
Expert

Zgadzam się z JagiS, że w α77 to Quick Navi to trochę zakręcone jest.

Mnie najbardziej odpowiada rozwiązanie z α700/850/900.

profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

Hmm. Fajnie...

Podobno A99 robi 10 klatek na sekundę...przez dwie sekundy, po czym zwalnia do 1 na 2s.

To prawda?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Ja nie używam trybu T10, więc nie wiem ile sekund robi. Wcześniej jednak sprawdziłem, że bufor A99 jest dwa razy pojemniejszy od A900/A850, o czym wspomniałem w odpowiedziach w tej części: www.sony.pl/discussions/message/1319597#1319647

Z ciekawości zapytam - co ma wspólnego tryb T10 z QuickNavi?

JagiS-----
Użytkownik

kris.. wrote:

A czy brakuje Ci jakieś funkcji?

W α77 brakuje mi wyświetlania histogramu w trybie wyświetlania QN. Podsumowując, życzyłbym sobie takiej funkcjonalności i rozwiązań graficznych jakie są w α99. Widać tutaj, że konstruktorzy przemyśleli parę rozwiązań wpływających na komfort użytkowania α99.

[α77]