Podziel się wrażeniami!
Witam !!!!
Cóż, mam pewien drobny problem, mianowicie z wykorzystaniem blokady ekspozycji. Bardzo dokładnie zapoznałem się z instrukcją obsługi A77 w tym również z tematem dotyczącym blokady ekspozycji. Generalnie jest dla mnie wszystko jasne, rozumiem zagadnienie, sposób wykonania zdjęcia. Z uwagi jednak na dyletanctwo i brak doświadczenia mam problem z właściwym wykonaniem foty w praktyce przy zastosowaniu tej funkcji. Całkowity paradoks, umiem a nie potrafię wykonać właściewej foty, wychodzi mi albo bardzo ciemna albo prześwietlona. Stąd też moja prośba o poradę. Jak robić zdjęcia przy zastosowaniu blokady ekspozycji np. na plaży, w lesie, w nasłonecznionym pokoju. Bardzo prosze o pomoc i podanie jakiegoś przykładu, to chyba najbardziej do mnie przemawia.
Avalon napisał(a):
Jeszcze tylko słówko..... ludzie na plaży stoją pod słońce, czyli rozumiem, że słońce świeci im w twarz a ja mam je za plecami. I jeszcze jedno, po przyciśnięciu blokady ekspozycji automatycznie włącza się pomiar punktowy, czyli wydaje się zasadne, że nie muszę już wcześniej przed zrobieniem foty go ustawiać ??
piotruso napisał(a):
W Minoltach tak to działało ale nie jestem pewien, czy w aparatach Sony włączenie blokady ekspozycji przełącza na pomiar punktowy.
Witam
Sporo po czasie rozmowy ale się dołączę.
Wg instrukcji blokada AEL działa w trybie pomiaru punktowego, wygląda, że nie zależnie od obecnie ustawionego trybu pomiaru ogólnego.
I teraz pytanie czy blokując AEL i patrząc na linijkę ekspozycji widzę różnicę EV między punktem który zmierzyłem a obecnie skadrowanym również uwzględniając punktowy pomiar czy porównuję z pomiarem aktualnie ustawionym w aparacie?
Na skali EV pokazuje się różnica pomiaru punktowego AEL i obecnego kadru tylko nie wiem jak mierzonego. Fajnie byłoby widzieć różnicę w pomiarach punktowych w obu przypadkach , możnaby się zorientować w rozpiętości jasności całego planowanego ujęcia.