Podziel się wrażeniami!
Witam !!!!
Cóż, mam pewien drobny problem, mianowicie z wykorzystaniem blokady ekspozycji. Bardzo dokładnie zapoznałem się z instrukcją obsługi A77 w tym również z tematem dotyczącym blokady ekspozycji. Generalnie jest dla mnie wszystko jasne, rozumiem zagadnienie, sposób wykonania zdjęcia. Z uwagi jednak na dyletanctwo i brak doświadczenia mam problem z właściwym wykonaniem foty w praktyce przy zastosowaniu tej funkcji. Całkowity paradoks, umiem a nie potrafię wykonać właściewej foty, wychodzi mi albo bardzo ciemna albo prześwietlona. Stąd też moja prośba o poradę. Jak robić zdjęcia przy zastosowaniu blokady ekspozycji np. na plaży, w lesie, w nasłonecznionym pokoju. Bardzo prosze o pomoc i podanie jakiegoś przykładu, to chyba najbardziej do mnie przemawia.
Witaj,
Może opisz jak robisz zdjęcia. Jakie ustawienia, kiedy przyciskasz AEL i jak go masz skonfigurowany.
Możesz też wstawić przykładowe zdjęcie, które wg Ciebie jest nieudane.
Póki co nie bardzo jestem w stanie Ciebie zrozumieć.
umiem a nie potrafię
Przykładowo - robię zdjęcie w dniu słonecznym w pokoju mieszkania i mam zamiar zmniejszyć jego jasność. Nastawiam ekspozycję na niebo przez okno następnie wciskam przycisk AEL po czym aparat ponownie do pokoju, przy wcisnietym AEL ustawiam ostrość wcisnięciem przycisku migawki do połowy i robię zdjęcie. Inny przykład, powiedzmy w lecie, robie tak samo. Jak mam zamiar przyciemnić, ekspozycja na miejsce jasne, po czym ustwienie ostrości na przedmiot przy wcisnietym AEL, i robię zdjęcie. Zawsze wychodzi mi za ciemno. Odwrotnie robię jak mam zamiar zdjęcie przyciemnić, zawsze wychodzi mi za jasne. Pewnie ekspozycję ustawiam na zbyt jasne lub zbyt ciemnie miejsca i jak mam to wypośropdkować.
Może powienienem dodatkowo po zablokowaniu ekspozycji jeszcze ustawić jej kompensację ?
Avalon napisał(a):
Witam !!!!
Cóż, mam pewien drobny problem, mianowicie z wykorzystaniem blokady ekspozycji.
Oki, rozumiem ten przykład z ludzmi na plaży. Dodatkowo faktycznie masz rację nie miałem nastawionego aparatu na pomiar punktowy a jest to nawet opisane w instrukcji, jestem całkowita gapa. Dzięki za pomoc, będę dalej walczył.
Avalon napisał(a):
Przykładowo - robię zdjęcie w dniu słonecznym w pokoju mieszkania i mam zamiar zmniejszyć jego jasność. Nastawiam ekspozycję na niebo przez okno następnie wciskam przycisk AEL po czym aparat ponownie do pokoju, przy wcisnietym AEL ustawiam ostrość wcisnięciem przycisku migawki do połowy i robię zdjęcie. Inny przykład, powiedzmy w lecie, robie tak samo. Jak mam zamiar przyciemnić, ekspozycja na miejsce jasne, po czym ustwienie ostrości na przedmiot przy wcisnietym AEL, i robię zdjęcie. Zawsze wychodzi mi za ciemno. Odwrotnie robię jak mam zamiar zdjęcie przyciemnić, zawsze wychodzi mi za jasne. Pewnie ekspozycję ustawiam na zbyt jasne lub zbyt ciemnie miejsca i jak mam to wypośropdkować.
Jeszcze tylko słówko..... ludzie na plaży stoją pod słońce, czyli rozumiem, że słońce świeci im w twarz a ja mam je za plecami. I jeszcze jedno, po przyciśnięciu blokady ekspozycji automatycznie włącza się pomiar punktowy, czyli wydaje się zasadne, że nie muszę już wcześniej przed zrobieniem foty go ustawiać ??
piotruso - dzięki za wytłumaczenie i pomoc, jestem bardzo wdzięczny....
Avalon napisał(a):
po przyciśnięciu blokady ekspozycji automatycznie włącza się pomiar punktowy, czyli wydaje się zasadne, że nie muszę już wcześniej przed zrobieniem foty go ustawiać ??