Podziel się wrażeniami!
Witam,
Kilka dni temu kupiłem TV KDL-55HX920 i po dokładnym obejrzeniu matrycy zobaczyłem mała usterkę/piksel. Nie wiem czy to jakiś paproch, czy uszkodzenie mechaniczne ... Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów:
1. Co to może być ?
2. Czy reklamować (wiem że matryce mogą mieć uszkodzone piksele ...ale kupując topowy i wcale nietani model chciałoby się ideału ...) ?
3. A może poszukiwania TV z idealną martycą to dziś szukanie Świętego Graala - nabiegam się i trafię inną usterkę ... ?
piksel.jpg
Z góry dziękuję za radę i pozdrawiam !
Trudno mi powiedzieć co to może być. Zakupiłeś model z najwyższej serii więc nawet taka mała "usterka", może być drażliwa. Zgłoś się do pomocy technicznej Sony i umów się z serwisantem - powinien przyjechać na miejsce i obejrzeć telewizor.
Witaj,
a czego dokładnie to jest zdjęcie? Całej matrycy, fragmentu przy zbliżeniu? HX920 posiada Gorilla Glass, tak więc jeśli ktoś uderzył czymś twardym, nie powinno być śladu (przynajmniej na szkle ale lepiej nie testuj!). Czy paproch? Po zdjęciu tego nie ocenisz. Zawsze masz możliwość zgłosić na serwis i dokładnie opisać. Naprawę możesz zgłosić pod poniższym linkiem:
http://www.sony.pl/support/pl/repair
Witam,
To jest zdjęcie fragmentu matrycy w dużym zbliżeniu (bez zbliżenia widać na jednolitym tle szary piksel, nie jest to uszkodzenie mechaniczne powstałe przy np transporcie bo powierzchnia/szyba matrycy nie jest uszkodzona).
Tak jak pisałem powyżej ...usterka nie jest wielka i pewnie nauczyłbym się z tym żyć, pytanie czy za chwilę nie będę miał z tego np. legalnego czarnego piksela. Z drugiej strony, może to jakiś paproch który uda się usunąć (i nie będzie psuł nastroju ).
Dziś zgłosiłem temat w serwisie - zobaczymy co z tego wyjdzie.
pozdrawiam
Zgłoszenie do serwisu jest najlepszą opcją. Specjalista sprawdzi i zdiagnozuje możliwą przyczynę.
W KDL52-HX900 mialem w sumie 5 martwych subpixeli ktore pojawily sie zlosliwie 11 dnia po zakupie na odleglosc (mozliwosc zwrotu to 10 dni). Serwis wymienil panel w TV, jak na razie prawie rok i jest bezblednie.
Reklamowalbym!
Dziś był u mnie serwisant, próbował rozkręcić telewizor aby dostać się między szybę i matrycę (wyglądało jakby coś się tam dostało) … niestety poddał się i stwierdził, że w domu nie da się tego zrobić ???? Teraz mam wątpliwości czy to jest w ogóle możliwe (czy w tym modelu 55HX920 da się oddzielić szybę od matrycy ? widać było …że i Pan serwisant nie jest tego pewien). Umówiłem się na ponowną ocenę przez innego serwisanta.
P.S. Byłem zirytowany ..teraz jestem wkurzony.
Cdn…
pozdrawiam
Jak znam serwis Sony, to zrobią wszystko aby naprawić "usterkę" i aby klient był zadowolony.
Nie dziwię Ci się że się wkurzyłeś, w końcu taka 55-ka trochę kosztuje.
Bez obaw, skoro oni go złożyli to rozłożyć też się da
Wg mnie powinni zamienić na nowy telewizor. Kupujesz TV za grubą kasę i masz na dzień dobry rozkręcanie, wymianę matrycy itd.. (zakładam że serwis uzna reklamację jeżeli nie to znaczy że SONY przestało się szanować).
pozdrawiam i trzymam kciuki !
Otrzymałem dziś odpowiedź z serwisu:
" Ten punkt jest mniejszy od pojedynczego piksela (taki jak subpixel).
Zgodnie z naszymi normami pojedyncze nieświecące piele nie podlegają wymianie w ramach gwarancji"
Pytanie - czy normę możemy w ten sposób interpretować tzn. mam w tej matrycy jakiś paproch przesłaniający piksel - czy to jest zgodne z normą ????