Podziel się wrażeniami!
Witam, mam problem z telewizorem takim jak w temacie, otóż jak włączam to tak jak by włączał mi się z sygnałem analogowym (szumy i trzaski) i to strasznie denerwuje, poza tym trzeba długo czekać aż się przełączy na sygnał z dekodera. Moje pytanie brzmi: czy da się zrobić tak żeby od razu włączał się na sygnale z dekodera? Podsyłam jeszcze film jak to wygląda: http://www.youtube.com/watch?v=2aqZ-Zkj ... e=youtu.be
Proszę o sensowne odpowiedzi, uprzedzam że szukałem już w internecie i nic nie mogłem znaleźć. Z góry dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie tego postu.
Kolego Yoogie mam do Ciebie kilka pytań, bo przyznam szczerze, że przyczyn może być kilka a nie chcę strzelać w ciemno rozwiązań pod tytułem "może to a może tamto". Film dobrze wszystko ukazuje, choć nie przybliża do rozwiązania twojego problemu.
1. Czy wcześniej już takie coś miałeś, czy dopiero od niedawna?
2. Domyślam się, że nie aktualizowałeś TV (chyba, że zaległą zapomnianą aktualizację wgrywałeś)?
3. Od jakiego dostawcy masz dekoder o którym wspomniałeś w poście?
4. Jakimi kablami jest on podłączony (jaki kabel do czego podłączyłeś)?
5. Czy ostatnio robiłeś coś przy TV, np zmieniałeś ustawienia, aktualizowałeś, rozszerzyłeś zestaw sprzętu podpiętego do TV, etc.
P.S. swoją drogą zawsze podobał mi się ten model .
1. Już wcześniej tak było, kiedyś po podłączeniu tv do internetu przestało, ale ostatnio odłączyłem go na jakieś 2 tygodnie, problem wrócił i po ponownym podłączeniu internetu problem istnieje.
2.Nie nie aktualizowałem TV, zaraz poszperam w menu i poszukam czy da się tam zaktualizować poprzez internet.
3.Cyfra + bez HD
4.Jest podłączony kablem EURO(chyba tak się on nazywa) taki szeroki.
5.Nic oprócz wspomnianego internetu.
Moim zdaniem wygląda to w taki sposób jakby dekoder nie zdążył się włączyć lub inaczej - włącza się z małym opóźnieniem w stosunku do TV.
Patrząc na film i to co napisałeś widać:
#1 włączasz TV, "śnieżny ekran" ukazuje się (czyli TV nie ma synalu z dekodera moim zdaniem)
#2 dopiero ekran robi się czarny na chwilę, w rogach ukazuje się nr kanału itp (dekoder się ładuje)
#3 TV normalnie zaczyna funkcjonować (dekoder przesłał sygnał do TV).
Moim zdaniem powinieneś spróbować pożyczyć choćby od kogoś na chwilę kabel HDMI i w ten sposób spiąć dekoder z TV. HDMI jak pewnie nie zaskoczę Cię w tym miejscu jest o lata świetlne szybszy, stabilniejszy i ma większą przepustowość danych w porównaniu do eurozłącza (SCART)
Wikipedia:
SCART
HDMI
Pisałeś również o dekoderze Cyfry+, jak się domyślam masz sygnał cyfrowy a nie analogowy. Sygnał cyfrowy przesyłasz na chwilę obecną najlepszym rozwiązaniem do tego czyli HDMI, sygnał analogowy rzeczywiście kiedyś przesyłało się Eurozłączem. Stąd może robić się Tobie "wąskie gardło" w przesyłaniu informacji z dekodera do TV i cały problem już znasz z autopsji.
Zastanawia mnie kwestia internet u Ciebie. W jaki sposób łączysz go z TV, czy masz stabilne łącze oraz jaką prędkość tego łącza. Ciekaw jestem czy on również przyczynia się do Twoich problemów? Sądzę, że nie.
Dekodera zazwyczaj nie wyłączam, nadaje cały czas więc z tym nie powinno być problemów. Jak uda mi się dorwać mojego pendrivea to spróbuje zaktualizować soft. Internet od ADSL do 20MB średnio 12, podłączony do routera wtykiem RJ-45, nie powinno być problemu. Kurcze tata się uparł na tą cyfrę+ bez HD więc w dekoderze nie ma wyjścia HDMI, ja bym już N-ke ładował bo bardzo korzystnie wypadają w kwestii kanałów z HD, a to przecież o niebo lepsza jakość.
Myślałem że w ustawieniach telewizora może coś się zmienia aby pierw sprawdzało to wejście AV1 od eurozłącza, a to jak by najpierw ładowało na wejście antenowe takie jak kiedyś dawno były i nadawały tylko TVP1, TVP2 i polsat. Zobaczę co da zmiana softu. Jak nadal problem będzie występował to pewnie wezmę się za czytanie wszelakich instrukcji od początku. Dzięki za próbowanie rozwiązania tego problemu.
W miarę możliwości poproszę Cię o zrobienia zdjęcia "tyłu" dekodera. Interesują mnie wszystkie wejścia na kable którymi dysponuje dekoder. Moim zdaniem problem tkwi w kablu który nie daje radę z przesyłaniem danych z dekodera do TV.
http://laki.dvhk.pl/test808/data/upimages/laki/pace2221-tyl.jpg
to jest taki jak tutaj, a tak się nazywa: DEKODER PACE DSR 2221
Zachowanie TV na filmie jest prawidłowe, choć niekorzystne dla jego użytkownika.
@Yoogie, zrób tak: Tuner od Cyfry przełącz w tryb czuwania, następnie włącz TV tak jak na filmie, w tym momencie TV włączy się na kanale 01 i nie powinien po czasie przeskoczyć na AV1. Następnie pilotem od TV ręcznie wybierz wejście AV1 i dopiero teraz włącz tuner od Cyfry.
Po wyłączeniu i ponownym włączeniu TV powinien uruchomić się na źródle AV1.
Lub najszybszym i najskuteczniejszym rozwiązaniem w Twoim wypadku będzie szybki telefon do Cyfry z hasłem, że chcesz nowy dekoder bo ten jest do TV starszego typu ze starymi wejściami itd. Z tego co czytałem na różnych forach ludzie tak robią i wymieniają im dekodery na nowe z nowymi wejściami (choćby HDMI które służy do sygnału cyfrowego!). Czy to się wiąże z jakąś specjalną odpłatnością nie wiem. Znając życie będą chcieli pieniędzy ale Ty jako klient masz prawo negocjacji więc głowa do góry i nie daj im wydrzeć Twoich pieniędzy .