- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Problem odbioru DVB-T2 w TV BRAVIA KDL-32WD750
Dobry wieczór, witam Wszystkich którzy mają podobny problem. Zebrałem sporo informacji i mam propozycję petycji w tej sprawie do Firmy SONY.
Petycja składana jest w imieniu sporej grupy użytkowników telewizorów BRAVIA, które sprawując się bardzo dobrze mimo upływu ponad 5 lat, za niedługo utracą możliwość odbioru telewizji naziemnej na terenie Polski, po zmianie systemu nadawania.
Dotyczy: Umożliwienia odbioru DVB-T2 w telewizorach BRAVIA
serii KDL-xxWDxxx, w których firmowo zainstalowano
tunery DVB-T1, bez możliwości wymiany na II generację.
Telewizory BRAVIA, posiadające wysokie parametry techniczne i bardzo elegancką linię wzorniczą, miały duży popyt i cieszą się do dziś uzasadnioną, dobrą oceną wielu użytkowników. Mówiąc prosto, jest to wyrób wyższej „półki”. Kupując ten sprzęt, użytkownicy byli przekonani, że jakość, parametry techniczne i wysoka niezawodność, pozwolą cieszyć się nim przez spory okres eksploatacji.
Tak w zasadzie jest ale po zmianie systemu nadawania telewizji w Polsce, po przejściu na DVB-T2/HEVC, niektóre telewizory serii KDL-xxWDxxx utracą możliwość odbioru telewizji naziemnej. Dotyczy to tych modeli, w których fabrycznie zainstalowano tunery RE243ZP DVB-T. Po prostu, po przejściu na DVB-T2, te modele przestaną „widzieć” nadawanie telewizji naziemnej. To bardzo przykry fakt tym bardziej, że w tej serii jest prawidłowo zaimplementowany kodek HEVC 8b i można byłoby nadal eksploatować te modele, gdyby możliwa była wymiana tunera RE243ZP na DE243ZP DVB-T2 lub CE243ZP DVB-T2/DVB-S2.
Sama fizyczna operacja wymiany jest bardzo prosta, (dzięki decyzji SONY – zastosowania złącza na płycie głównej, umożliwiającego wymianę tunera). Po wymianie tunera RE na inny, fakt ten jest prawidłowo odnotowywany ale nie jest akceptowana zamiana i moduł tunera nie jest „ zapraszany” do podjęcia pracy.
Postulujemy o dopuszczenie w serii WD, podobnie jak w seriach RE/WE, wejście w Memu Serwisowym do opcji zmiany zapisu bitów tak, żeby zamiana tunera została zaakceptowana.
Jeśli to możliwe, najlepiej byłoby, postulowaną zmianę umieścić w najbliższej aktualizacji oprogramowania.
Poważne potraktowanie naszej prośby byłoby wyrazem uszanowania wyboru wielu użytkowników nie tylko telewizorów, którzy przed laty zaufali Firmie SONY, kupując właśnie taki sprzęt.
Pozdrawiając, pozostaję z przekonaniem na odpowiedź Kazimierz Mazurkiewicz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ja mam KDL-32WD750 i wszystko śmiga jak należy. 👍
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzień dobry. Niestety, to co widzisz dowodzi jedynie faktu, że telewizor ma zaimplementowany kodek HEVC 8 bitowy, który jest konieczny do utworzenia obrazu. To co widać w kanale 28 przekazu naziemnego dociera do telewizora poprzez DVB-T1, czyli zgodnie ze "starym" systemem. Tuner w tym TV nie ma możliwości odbioru DVB-T2 w rezultacie czego, po przejściu na nowy standard, ten TV nie "zobaczy" nadajników. Mówiąc prostym językiem - telewizor jest to spory komputer, który ma kilka wejść pobierania informacji do wyświetlania oraz jedno urządzenie realizacji przekazu czyli matrycę LCD (lub np. plazmę) no i głośniki do tworzenia dźwięku.
Wejściami dla TV są: Tuner odbioru naziemnego, Tuner np. satelity, HDMI, USB, dysk, ...
Zasady przekazu naziemnego jak i satelitarnego są to bardzo wyszukane technologie przekazu informacji, opartego na "ciężkiej" matematyce, kontroli i korygowaniu błędów transmisji i tp... Najistotniejszym jest zrozumienie działania szybkiej transformacji Foureira ale to nie na post.
Do tworzenia obrazu, komputer wybiera jedno ze źródeł, np. HDMI i po tym Interface posyłany jest z innego urządzenia strumień zakodowanego obrazu i dźwięku. Procesor musi odebrać ten strumień bitów, rozpoznać jak jest kodowany i przygotować matrycy kadr za kardem do zobrazowania. Jeśli do tworzenia obrazu zostanie wybrany Tuner DVB-T czyli przekazu naziemnego, to na początek głowica (tuner) musi z zakodowanego strumienia Multipleksu, w którym posyłane są dane nie jednego a kilku różnych programów TV, odebrać te sygnały zwane kompleksami, wykonać szybką transformatę, poprawić błędy uformować "pociąg wagoników" teraz już bitowych ale jeszcze zakodowanych np. kodekiem HEVC lub innym np. MPG4 i posłać to procesorowi. To on, zgodnie z życzeniem Użytkownika TV, wyłuska z pociągu te wagoniki, które dotyczą np. TVP1, a inne zignoruje. Jeśli pilotem (to też jedno ze źródeł wejścia komputera) wybierze się inny program, to inne wagoniki złożą się na zobrazowanie i dźwięk.
Tak to w bardzo wielkim skrócie można opisać działanie współczesnego telewizora. Pominąłem wiele istotnych momentów działania procesora - podświetlanie matrycy, nadzór nad przepływem informacji, ...
Jeśli nie zamęczyłem, to dobrze, jeśli na odwrót, to źle, przepraszam.
Kazimierz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wybacz ale bardziej wierzę planszy niż Tobie. Język polski rozumiem bardzo dobrze a z planszy na "Sprawdzam TV" i z tego co mówi lektor jasno wynika, że telewizor, na którym widać tę planszę i słychać głos lektora jest gotowy do odbioru HEVC.
Więc nie rób, proszę, zamieszania jakimiś pseudo-fachowymi "analizami". Generalnie wyglądasz mi na naganiacza, który chce wykreować popyt na dekodery wśród ludzi, którzy dekodera nie potrzebują.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dobry wieczór. Rozumiem, że nie chcesz uwierzyć w to co napisałem. Masz takie prawo. Jednak Twoje epitety w stosunku do mnie są nie na miejscu i nie masz ani podstawy ani prawa tak mnie nazywać. Radzę Ci przypomnieć sobie to co dziś napisałeś, jak przyjdzie czas zmiany systemu nadawania. Kazimierz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Użytkownik Kamaz12 ma absolutną rację. Hevc w testowym programie "sprawdzam" nie jest nadawany w DVB-T2. A poza tym ddbiornik ...WD750 nie posiada wbudowanego tunera DVB-T2!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzień dobry. Bardzo dziękuję Ci Dawidos70. Zamieszczając ten post, nie miałem na celu dezinformować ale uprzedzająco poinformować o tym, że renomowana Firma SONY nie dbając o tych Użytkowników, którzy kupili w dobrej wierze sprzęt SONY, teraz zostali "na lodzie". SONY nie chce zająć stanowiska w sprawie opisanej na wstępie. Odpowiednio sformatowaną Petycję (jak na wstępie) skierowałem do Firmy SONY w imieniu, jak sądzę, wielu Użytkowników TV BRAVIA serii WD, wyposażonych w tunery DVB -T1 i bez możliwości wymiany na DVB-T2.
Jeśli Firma SONY nie podejmie tego tematu, czeka nas konieczność korzystania z tunera zewnętrznego, a to zuboży możliwości odbioru. Nie będę wyliczał skutków tego, ponieważ nie ma sensu przekonywać nieprzekonywalnych. Kazimierz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jak już tak piszecie to bądźcie dokładni, chodzi o DVB-T2/HEVC. Mój TV 55W805A z 2013 roku posiada DVB-T2 ale bez HEVC więc nie będzie odbierał programów w nowym standardzie. Pisanie o samym DVB-T2 wprowadza ludzi w błąd.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Według danych technicznych na stronie Sony seria WD750 posiada wbudowany tuner DVB-T/T2.
Według podanej niżej strony seria TV WD75 jest przygotowana do odbioru TV z nowym kodekiem HEVC.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »