Podziel się wrażeniami!
Witam,
Kupiłem telewizor Sony 40EX725 i niestety jestem bardzo rozczarowany. Przesiadłem się z trzyletniego Samsunga 40B550 (budżetowa seria LCD), i zaobserwowałem kilka problemów występujących w moim nowym Sony - nie wiem, czy to kwestia serii, czy mojego egzemplarza :
- Kolory są bardzo blade, nienasycone. Obraz nie ma w sobie 'życia'. Włączyłem identyczny materiał testowy fullhd na ekranie MacBooka, Sony i Samsunga. Obraz na Sonym był blady i pozbawiony szczegółów.
Troszeczkę pomogły ustawienia zaproponowanego przez Zimnego w odpowiednim temacie, ale dalej jest to niezadowalający poziom.
- Druga sprawa, ważniejsza. Przy włączeniu materiału poprzez mediaserver/USB/HDMI obraz jest jakby przyspieszony. Tak, jakby wyświetlał więcej klatek na sekundę, niż zawiera materiał. Przez to ruch kamery, ludzi, wszystkiego jest bardzo nienaturalny i 'przepłynniony'.
Testowane na różnych plikach mp4 oraz telewizji N.
Testowałem na oprogramowaniu, z którym telewizor został dostarczony, a także po aktualizacji do najnowszego.
Co robić ? Sklep w którym dokonałem zakupu (RTV Euro), nie chce słyszeć o zwrocie/wymianie na inny egzamplarz/model. Jestem bardzo rozczarowany...
Pozdrawiam,
Piotr
Jeśli chodzi o kolory, to naprawdę postaraj się pobawić ustawieniami obrazu i ustawić tak abyś był zadowolony.
Jeśli chodzi o przyspieszony obraz, to spróbuj wyłączyć Motionflow. On odpowiedzialny jest za generowanie dodatkowych klatek ( przydatne w sporcie ), aby upłynnić obraz.
Dzięki, przetestuje i dam znać !
Przyspieszenie obrazu w odtwarzaniu przez DLNA może być spowodowane ustawieniem serwera ze strony komputera, jak i jego wydajnością. Z jakiego serwera korzystasz?
Kolory są kwestią subiektywną (zależy od preferencji osoby oglądającej). Nie oceni się tego poprzez forum. Tu bardzo istotną rzeczą jest ustawienie obrazu z poziomu telewizora, jak również urządzenia przekazującego sygnał (np. dekodera, komputera)- jeśli ma taką opcję. EX725 po kalibracji (bądź ustawieniach z wątku o którym wspominałeś) prezentuje bardzo ładne i naturalne kolory. Jeśli tak nie jest, nie pomaga korekcja ustawień, kolory według Ciebie są wyblakłe - wezwij serwis. Być może jest jakaś usterka, ale na odległość nie da się tego ocenić.