Podziel się wrażeniami!
Witam.
W jaki sposób mogę wykonać szybkie zdjęcie w nocy? Chodzi mi o to że przechodząc nocą przez miasto trafia się moment kiedy można wykonać dobre fajne zdjęcie. I wtedy pojawia się problem: jak je szybko zrobić? Przyjmijmy że aparat jest na statywie, bo bez niego zrobienie zdjęcia w nocy jest praktycznie niewykonalne. Ale czy jest możliwość żeby odrazu po włączeniu aparatu pstryknąć i zrobić zdjęcie, żeby nie trzeba było czekać masę czasu od momentu naciśnięcia spustu migawki do momentu zobaczenia zdjęcia na wyświetlaczu?
Pozdrawiam
Heh - wszystko rozchodzi się o to ile masz światła
Żeby mieć dobrze naświetlone zdjęcie, musi być spełnionych kilka warunków.
Przede wszystkim - w nocy masz mało światła, więc aparat wydłuża "czas robienia zdjęcia", żeby się odpowiednio naświetliło. Dlatego też niezbędny tu jest statyw, żeby takie zdjęcie było ostre aparat musi być w bezwzględnym bezruchu.
Skrócić ten "czas robienia zdjęcia" możesz w najprościej na 2 sposoby:
- otwierając do maksimum przysłonę obiektywu - jednak to wiąże się z ryzykiem pojawienia się aberracji chromatycznych, i ewentualnego zmniejszenia głębi ostrości
- zwiększając ISO - to z kolei niestety może pogarszać jakość zdjęcia, bo wraz ze wzrostem czułości rosną szumy - czasami można to wykorzystać, ale to już musi być taki zamysł
To tak pokrótce - ale jako że ekspertem czy doświadczonym "foto-pstrykiem" (bo fotografem się nie nazwę) nie jestem - jeśli mylę się w jakiś kwestiach, proszę o poprawienie mnie.
Ostatnie czego bym chciał to wprowadzać kolegę w błąd - a i sam się mogę czegoś dowiedzieć;)
Takie podstawowe info o fotografii nocnej znajdziesz np :arrow: TUTAJ albo :arrow: TUTAJ
Pozdrawiam!