anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Przysłona w A55

Gucio50
Początkujący

Przysłona w A55

Jak ustawiam program na A, fotografowanie z regulacja rozmycia(Priorytet przysłony)
to za pomocą pokrętki mogę zmieniać przysłone aparatu.

Co oznaczają kolory wyświetlanej przysłony np F4 na , jasno biało(zielonkawo) lub czerwono
Zdjęcia "się robią" nawet przy kolorze czerwonym, pewnie jest to poważne ostrzeżenie.

W manualu, po polsku, nie znalazłem opisu tej sprawy.

W wizjerze, ani na ekraniku, po naciśnięciu guzika czarnego z przodu obok obiektywu nie zauważam zmian głębi ostrości w funkcji przysłony.
Wydaje mi się że nawet dla przysłony 3.5 głębia jest bardzo duża, do nieskończoności.

6 ODPOW. 6
profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

GO (głębię ostrości) 'sterujemy' poprzez przysłonę, odległość od fotografowanego obiektu, ogniskową...

sadam_
Użytkownik

Gucio50 możesz podać skąd jesteś? Wydaje mi się, że godzinka max dwie, spędzone w realu z kimś obeznanym w temacie dałyby Ci dużo więcej i dokładniej niż tysiące stron do przeczytania. Może jest na forum ktoś z Twoich okolic to zrobicie mini plenerek?

Gucio50
Początkujący

sadam napisał(a):

Gucio50 możesz podać skąd jesteś? Wydaje mi się, że godzinka max dwie, spędzone w realu z kimś obeznanym w temacie dałyby Ci dużo więcej i dokładniej niż tysiące stron do przeczytania. Może jest na forum ktoś z Twoich okolic to zrobicie mini plenerek?

Jestem z Wrocławia(60 lat).
Ale jestem też i chyba jonaszem
Na początku paźdźiernika zeszłego roku kupiłem sobie nową A55.
Od tego czasu do dzisiaj, nie było we Wrocławiu ani jednego porządnie słonecznego dnia, abym mógł ten aparat wypróbować np w Rynku, czy ogrodzie botanicznym

sadam_
Użytkownik

No pogoda tej zimy nas nie rozpieszcza :c9
Wydaje mi się, że jest na forum kilka osób z Wrocławia - zaproponuj w Spotkaniach jakieś lokalny wypadzik - chętni powinni się znaleźć.

profile.country.PL.title
Mi.chel
Użytkownik

A czy przypadkiem kolor czerwony (pomarańczowy) nie występuje po zmianie przysłony? I, kiedy zrobisz zdjęcie i potem nie zmieniasz przysłony, "numerek" zmienia kolor na biały? Bo jeśli tak (tak jest w moich "alfach"), to wszystko w porządku :-)

Michał Koziara
profile.country.pl_PL.title
SkywalkerPL
Początkujący

Gucio50 napisał(a):

Na początku paźdźiernika zeszłego roku kupiłem sobie nową A55.
Od tego czasu do dzisiaj, nie było we Wrocławiu ani jednego porządnie słonecznego dnia,

Był, był 8-) jak to mówią - kto rano wstaje, temu....

:slight_smile: