Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie mam ma imię Marta.Posiadam lustrzankę sony alfa 330 z obiektywem 3.5-5.6/18-55 SAM nie posiadam do niej żadnych dodatków.Podpowiedzcie jak mam uzyskać piękne wyraźne i naturalne zdjęcia np.przy słabym oświetleniu tzn.w domu czy gdy jest pochmurno bez użycia statywu i wbudowanej lampy błyskowej.Nie wiem również jak uzyskać zdjęcie aby obiekt był ostry a tło rozmazane.Jak wy to robicie pomóżcie .pozdrawiam
Proponuję pooglądać materiały video przygotowane pod tego typu pytania na stronie sony.pl - lustrzanka sony...
oglądałam te tematy,lecz wolę od Was dowiedzieć się czegoś ciekawego.
Witam serdecznie
Witam serdecznie mam ma imię Marta.Posiadam lustrzankę sony alfa 330 z obiektywem 3.5-5.6/18-55 SAM nie posiadam do niej żadnych dodatków.Podpowiedzcie jak mam uzyskać piękne wyraźne i naturalne zdjęcia np.przy słabym oświetleniu tzn.w domu czy gdy jest pochmurno bez użycia statywu i wbudowanej lampy błyskowej.Nie wiem również jak uzyskać zdjęcie aby obiekt był ostry a tło rozmazane.Jak wy to robicie pomóżcie .pozdrawiam
przyznam nie rozumiem zależności między ogniskową ,czasem migawki i przesłoną ,czułością iso .czytałam lecz nie rozumiem ,czy mogę liczyć na waszą pomoc .?pozdrawiam
Możesz, zatem w prostych słowach - głębia ostrości (tu zależy nam na małej) zależy głownie od przesłony i ogniskowej. To znaczy przesłona ma być możliwie mocno otwarta - zatem jak najmniejsza liczba F np f5,6, a ogniskowa jak największa - np 55mm. Spróbuj ustawić aparat na tryb A - pozwala on kółeczkiem nastaw zmieniać przysłonę, cała reszta dopasuje się sama, oraz ISO na auto - aparat sam wybierze czułość z zakresu 200-1600, który wystarcza w większości sytuacji. Jeśli zdjęcia dalej będą poruszone, możesz zwiększyć czułość.
Zatem program A, przysłona f5,6, ogniskowa 55mm i iso auto. Spróbuj!
przyznam nie rozumiem zależności między ogniskową ,czasem migawki i przesłoną ,czułością iso .czytałam lecz nie rozumiem ,czy mogę liczyć na waszą pomoc .?pozdrawiam
No to może uda mi się już bez błędów kilka słów dalej napisać.
Czas otwarcia migawki ma wpływ na poruszenie zdjęcia (można poruszyć aparatem przy zbyt długim czasie, może obiekt się poruszać i zbyt długi czas nie zamrozi go tylko będzie widać smugę od ruchu na zdjęciu - wrażenie nieostrości).
Przysłona ma wpływ na głębie ostrości (im przysłona bardziej przymknięta tym GO większa a więc więcej planów wydaje się ostrych), ma też wpływ na ostrość i winietowanie obiektywu (zdecydowana większość obiektywów najlepsze właściwości optyczne ma po przymknięciu przysłony o 2-3 EV od maksymalnego otworu czyli od jasności obiektywu. Ale zbyt mocne przymknięcie powoduje spadek ostrości poprzez zjawisko dyfrakcji występujące na listkach przysłony).
Czułość matrycy ma wpływ na powstawanie szumu (matryca ma jakąś określoną czułość, zmiana jej to wzmocnienie sygnału na drodze elektrycznej, niestety, wzmacniając sygnał wzmacnia się również szum urządzeń elektrycznych występujących w torze sygnału).
Ogniskowa ma wpływ na możliwość poruszenia zdjęcia (im dłuższa ogniskowa tym możliwość poruszenia zdjęcia większa, trzeba stosować krótsze czasy naświetlania).
Tworzenie obrazów to wybór czy zastosować mniejszą GO, czy wydłużyć czas, jaką ogniskową zastosować. Ten wybór ma wpływ na pozostałe czynniki np. zwiększając GO (a więc przymykając przysłonę) dla zachowania prawidłowej ekspozycji musimy wydłużyć czas lub zwiększyć czułość czyli albo skorzystamy ze statywu gdy czas będzie zbyt długi lub pogodzimy się ze zwiększeniem szumu na zdjęciu. Gdy chcemy zamrozić na zdjęciu ruch musimy skrócić czas więc trzeba otworzyć przysłonę (mniejsza GO) lub podnieść czułość.
Wraz z doświadczeniem zdecydowanie, które parametry są dla nas podstawowe, które i w jakim stopniu będziemy zmieniać wykonujemy podświadomie.
W aparatach firmy wprowadziły też udogodnienie w postaci tzw. trybów tematycznych, w których parametry nastawiane są za fotografującego z uwzględnieniem jego potrzeb. I tak w trybie zdjęć krajobrazowych przysłona będzie bardziej przymykana (duża GO, jak najwięcej planów ostrych) a w trybie zdjęć portretowych przysłona będzie otwarta (mała GO, rozmyte dalsze plany).
Co dalej? Pytaj bardziej szczegółowo gdyż w ten sposób można napisać książkę a takich książek powstało już wiele napisanych przez różnych, znakomitych autorów. Są również poradniki w internecie. Natomiast na bardziej szczegółowe pytania można odpowiedzieć podając dostosowane do nich przykłady.
Po przeczytaniu rad,których mi udzieliliście i obejrzeniu kilku filmików,zdobywam małymi kroczkami pojęcie w pięknym hobby .Początki bywają trudne jednak człowiek uczy się na błędach które czegoś uczą .w stawie później parę fotek to ocenicie.