Podziel się wrażeniami!
Pytanie nr 1
zależy od tego do jakiego obiektywu podczepisz heliosa
Pytanie nr 2
nie wiem jak to napisać, nie wiem jak jest w Twoim kompakcie ale u mnie w fuji t-w służyło do ustawienia zooma, a nie do makro, do makro służyła opcja makro, która pozwalała na zrobienie zdjęcia właśnie np z 1cm nie wiem na jakiej zasadzie to działa nie chcę zgadywać są lepsi specjaliści ode mnie
Pytanie nr 3
są dostępne pierścienie odwrotnego mocowania tzn łączysz obiektyw Sony gwintem od filtrów z gwintem od filtrów (czyli tym przed przednią soczewką) heliosa
EDIT tu masz link http://baranski.wordpress.com/porady/makrohelios/
Zasadniczo większą, ale jak napisał Paweł, zależy z czym go połączysz.moby76 napisał(a):
Jaką skalę odwzorowania da mi odwrócony Helios? Większa niż Helios na pierścieniach?
Jest święto, nie chce mi się szperać po książkach, ale:moby76 napisał(a):
Jak to policzyć?
Odwzorowanie zależy od oddalenia środka optycznego od matrycy i ogniskowej Dla jednych obiektywów 1:1 uzyskasz z 1cm, a dla innego z odl. 50cmmoby76 napisał(a):
Pytanie nr 2
.Nie bardzo rozumiem. Odwrotne mocowanie polega na połączeniu dwóch obiektywów przednią ich częścią, czyli potrzebny jest pierścień 55mm np do kita i z drugiej strony - tyle ile ma Helios (58mm? 67mm??)moby76 napisał(a):
Tzn. chcę zamontować odwrotnie Heliosa do przejściówki Alfa>M42.
Zdecydowanie. Ale tu wszystko znajdziesz. Abo prawie wszystkomoby76 napisał(a):
muszę odrobić lekcje z podstaw optyki
Do pytania nr 1
Chodziło mi o montaż Heliosa na pierścieniach oraz o montaż odwrotnie Heliosa bezpośrednio do body. Przecież taka konfiguracja też jest możliwa?
Jeśli ta druga opcja jest możliwa, to która z opcji da mi większą skalę odwzorowania???
Do pytania nr 3
Chodzi mi o możliwości techniczne (tzn. czym) odwrotnego podpięcia Heliosa bezpośrednio do body. W sklepach internetowych są ale niestety niedostępne przejściówki typu "bagnet A -> 49 mm"
Jeśli w ten sposób można podpiąć Heliosa to jaki da to efekt przy zdjęciach makro?
Zrobiłem test soczewki +10.
Pokaż jeszcze zdjęcie tego kwiatka bez soczewki by można było sobie zobaczyć jakie daje efekty
Jutro postaram się coś wstawić. Dzisiaj niestety już nic nie zrobię bo jestem w pracy.
Ten sam obiektyw 18-55 bez soczewki.