Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich,
Od jakiegoś czasu obserwuje to forum i powiem,że bardzo mi się tutaj spodobało i dziś postanowiłam nieśmiało napisać, ponieważ mam mały problemik ze zrobieniem logo w Ps.Chodzi mi dokładnie o to na jakich rozmiarach(szerok.px i wys.px. oraz rozdzielczość) powinnobyć zrobione?Bo niestety na rozmiarach jakie robię to przy zmniejszonej fotce 800px na 600px i wgraniu na stronynp. faceboooka czy nk moje wychodzi troszku rozmyte mimo wyostrzenia całego zdjęcia przed nalożeniem loga.Bardzo prosze o pomoc.
Akurat ten obrazek na komputerze wygląda źle ale to wina kadrowania chyba...
A tak normalnie to zdjęcie przygotowane do publikacji np. na nk czy facebooku wygląda dobrze tylko po wgraniu na te trony tak się robi.Wię cnie wiem czy to ich wina czy ja coś źle robie.
Moncia napisał(a):
Akurat ten obrazek na komputerze wygląda źle ale to wina kadrowania chyba...
A tak normalnie to zdjęcie przygotowane do publikacji np. na nk czy facebooku wygląda dobrze tylko po wgraniu na te trony tak się robi.Wię cnie wiem czy to ich wina czy ja coś źle robie.
Moncia napisał(a):
na komputerze wygląda źle
Moncia napisał(a):
zdjęcie przygotowane do publikacji(...) wygląda dobrze
Moncia napisał(a):
po wgraniu na te trony tak się robi.
No dokładnie tak jest to chyba widocznie wina portalu.Dziękuje za pomoc.A ta na marginesie to jak robie logo to rozdzielczość dać 72dpi czy 300dpi?
Ja na DPI się nie znam, ale z tego co mnie pamięć nie myli jest to wartość istotna podczas druku. A Ty chyba nie chcesz drukować tych zdjęć?
No póki co to nie ale już też się zastanawiałam czy top też ma znaczenie he he dlatego zapytałam.
Po raz kolejny: DPI nie ma żadnego znaczenia!
Liczy się rozmiar w pikselach!
Monitor wyswietla 72 DPI (zazwyczaj), drukarka, czy lab do dobrej jakości potrzebuje 300DPI. (Ale z 72dpi też wydrukujesz, tylko bedzie pikseloza.)
Dlatego obrazek przygotowany do druku 10x15cm w 300 dpi ma wymiar ok. 1200x1800 (4"x6") - ten sam plik wyświetlany na monitorze (w 72dpi) będzie większy od ekranu (który ma np. 1024x768pikseli), więc trzeba przeskalowywać (Windows robi to często automatycznie). i odwrotnie - policz sama...