anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jak robić zdjęcia w nocy ?

profile.country.pl_PL.title
mateuszj87
Początkujący

Jak robić zdjęcia w nocy ?

Witam.
Od jakiś dwóch miesięcy jestem posiadaczem Sony Alfa200. Chciałbym się dowiedzieć jak wykonywać zdjęcia w nocy lub pod wieczór. Wszystko krok po kroku. W dzień powiedzmy że już zdjęcia w miarę wychodzą, ale w nocy bądź wieczorem to jest totalna porażka. Próbowałem zrobić zdjęcia na ustawieniach "wykonywanie zdjęć nocnych widoków" i jeden wielki niewypał. Dodam że nie posiadam żadnego statywu.

23 ODPOW. 23
Vena...
Nowicjusz

Na potwierdzenie słów kolegów wrzucę zdjęcie, które zrobione z murowanej balustrady mostu na Motławie w Gdańsku. Niestety to rozwiązanie bardzo mocno ogranicza. Nie wszędzie jest gdzie położyć lub oprzeć aparat. Jeśli już zdecydujesz się na zakup statywu to warto wybrać coś lepszego, a przede wszystkim stabilnego. Nie chciałbyś chyba żeby np. przy mocniejszym podmuchu przeważyło go i aparat zaliczył ziemię. Już raz coś takiego wydziałam i wierz mi naprawa aparatu kosztowała kolegę więcej niż statyw.

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

dlatego ważna jest kolejna rada - aparat na statywie = pasek an szyi :-)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

gnembon napisał(a):

dlatego ważna jest kolejna rada - aparat na statywie = pasek an szyi :-)

:shock: Nie wiem jaki masz długi pasek, ale standardowy jaki jest w zestawie raczej nie pozwala na swobodę ruchu. Cały czas musiałbyś być schylony :smileyrolleyes:

Jeśli masz lichy statyw i obawiasz się, że byle podmuch go przewróci, to wtedy dla bezpieczeństwa możesz trzymać ręką za pasek, który sobie zwisa luźno jak aparat jest na statywie. ;)

mitech
Poszukiwacz

Lajam napisał(a):

Jeśli masz lichy statyw i obawiasz się, że byle podmuch go przewróci, to wtedy ..... ;)

....i tak nie zrobisz zdjęcia bo się będzie gibał http://klubkm.pl/forum/images/smilies/dance.gif :smileyhappy:

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Lajam napisał(a):

Jeśli masz lichy statyw i obawiasz się, że byle podmuch go przewróci, to wtedy dla bezpieczeństwa możesz trzymać ręką za pasek, który sobie zwisa luźno jak aparat jest na statywie. ;)

zawsze można się posiłkować trzema kieszonkowymi cegłami :smileymrgreen:
najlepsze takie ołowiane z jakich stawiają ścianki w okół reaktorów :smileyhappy:

wojtek0
Początkujący

Proszę powiedzieć w jakim trybie robimy zdjęcia nocne :c10 ?

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

ja robię w trybie priorytetu przysłony czyli A

wojtek0
Początkujący

Dzięki tak podejrzewałem bo zresztą większość zdjęć robię właśnie w A

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Dzięki tak podejrzewałem bo zresztą większość zdjęć robię właśnie w A

Niemniej nie widzę przeszkód żeby wykonać zdjęcia nocne w trybie S, M czy nawet gotowym programie "Nocne Zdjęcia" - ot co kto lubi ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Mgła się szybko cofała, więc nie zrobiłem dobrego zdjęcia (za późno wyszedłem), ale...
noc_nad_laka.jpg

------------------------------
fotoamator