Podziel się wrażeniami!
Witam.
Od jakiś dwóch miesięcy jestem posiadaczem Sony Alfa200. Chciałbym się dowiedzieć jak wykonywać zdjęcia w nocy lub pod wieczór. Wszystko krok po kroku. W dzień powiedzmy że już zdjęcia w miarę wychodzą, ale w nocy bądź wieczorem to jest totalna porażka. Próbowałem zrobić zdjęcia na ustawieniach "wykonywanie zdjęć nocnych widoków" i jeden wielki niewypał. Dodam że nie posiadam żadnego statywu.
Na potwierdzenie słów kolegów wrzucę zdjęcie, które zrobione z murowanej balustrady mostu na Motławie w Gdańsku. Niestety to rozwiązanie bardzo mocno ogranicza. Nie wszędzie jest gdzie położyć lub oprzeć aparat. Jeśli już zdecydujesz się na zakup statywu to warto wybrać coś lepszego, a przede wszystkim stabilnego. Nie chciałbyś chyba żeby np. przy mocniejszym podmuchu przeważyło go i aparat zaliczył ziemię. Już raz coś takiego wydziałam i wierz mi naprawa aparatu kosztowała kolegę więcej niż statyw.
dlatego ważna jest kolejna rada - aparat na statywie = pasek an szyi
gnembon napisał(a):
dlatego ważna jest kolejna rada - aparat na statywie = pasek an szyi
Lajam napisał(a):
Jeśli masz lichy statyw i obawiasz się, że byle podmuch go przewróci, to wtedy .....
Lajam napisał(a):
Jeśli masz lichy statyw i obawiasz się, że byle podmuch go przewróci, to wtedy dla bezpieczeństwa możesz trzymać ręką za pasek, który sobie zwisa luźno jak aparat jest na statywie.
Proszę powiedzieć w jakim trybie robimy zdjęcia nocne ?
ja robię w trybie priorytetu przysłony czyli A
Dzięki tak podejrzewałem bo zresztą większość zdjęć robię właśnie w A
Dzięki tak podejrzewałem bo zresztą większość zdjęć robię właśnie w A
Mgła się szybko cofała, więc nie zrobiłem dobrego zdjęcia (za późno wyszedłem), ale...
noc_nad_laka.jpg