Podziel się wrażeniami!
W najbliższy weekend 28-29.06.2014 pojawia się możliwość fotografowania samolotów (i nie tylko) podczas akrobacji (i nie tylko). W Krakowie na lotnisku Czyżyny - tereny Muzeum Lotnictwa Polskiego organizowany jest X Małopolski Piknik Lotniczy.
Czy ktoś z Was wybrał się na to wydarzenie? Jak wrażenia?
@piotruso mógłbyś proszę pochwalić się zdjęciami, jakie udało Ci się zrobić? Jestem pewna, że wszyscy chętnie je obejrzą.
Małopolski Piknik Lotniczy odbywa się na dawnym lotnisku Kraków Czyżyny (EPKC). Obecnie teren ten należy do Muzeum Lotnictwa Polskiego.
Ponieważ teren ten znajduje się w mieście, pas startowy otoczony jest budynkami mieszkalnymi i hipermarketami obowiązują tu zaostrzone przepisy dotyczące wykonywania akrobacji (piloci muszą latać wyżej i dalej od publiczności).
A wrażenia? Piknik całkiem udany, pogoda nie pokrzyżowała planów i wszyscy goście dolecieli (no, może było trochę za gorąco - tak.. wiem, narzekam ale lotnisko ma to do siebie, że praktycznie nie ma żadnych onsłon, które można wykorzystać przeciwsłonecznie typu drzewa, budynki - i przez 9 godzin stałem na palącym tego dnia słońcu).
Motolotnie
Cessna 182
Mi-8
Extra 300 pilot Robert Kowalik
Replika RWD-5
Luscombe Silvaire Phantom II
Supermarine Spitfire Mk XVIe
Jeszcze kilka pstryków
Aerobatic Yakkers na samolotach Jak-52
Jurgis Kairys na Su-26
Jak-52
Boeing Stearman N2S-3 Kaydet
Boeing Stearman N2S-3 Kaydet
TS-8 Bies
I ostatni wrzut
Jak-18
Sbach 300 (XA-41) Artur Kielak
Kania
Piper J3C CUB
Biało Czerwone Iskry
CASA
AN-2 TD "Wiedeńczyk"
CSS-13
Dziękuję za szczegółową fotorelację ;). Zdjęcia są rewelacyjne. Kawał dobrej roboty. Gratuluję!