Podziel się wrażeniami!
Witam.
Dziś po raz pierwszy miałem do czynienia z obiektywem M42 ale przy bagnecie Canona. Mam jedną małą wątpliwość a otóż: no wiadomo jak to M42 AF niema ( ŁAŁ ), podłączony do 50D przez adapter z potwierdzeniem ostrości, no i pyk wszystko spoko, ale nie wiem dlaczego ja myślałem, że to robi się tak: pierw daję pełny otwór, ustawiam ostrość potem przymykam do żądanej przysłony na obiektywie i również w trybie preselekcji przysłony ustawiam taką wartość na body i robię fotkę. No ale dziś i pewna osoba i sam aparat
pokazał mi że to jednak nie tak
a otóż wszystko robi się tak samo jak napisałem poza jednym: wartość przysłony na body jest cały czas stała-niezmienna ( ja miałem akurat F1.4). No i tutaj pytanie: aparat podczas pomiaru w trybie AV gdy będzie sobie dobierał czas migawki skorzysta tylko z informacji o świetle jakie do niego dociera czy bierze też pod uwagę wartość przysłony ustawioną na body do ustalenia czasu naświetlania ???
Może i nie bardzo wiadomo o co mi chodzi no ale zobaczymy
jak nie będę próbował ująć to inaczej
Dzięki za wszelką pomoc
aparat dobiera czas na podstawie ilości światła wpadającego w czujniki. mimo, że w trybie A będzie podana wartość 1,4 to czasy będą proporcjonalne do ilości światła.
chociaż mogę się mylić bo nigdy nie miałem takiego adaptera w rękach.
moja minolta 7000 w trybie A tak właśnie dobiera czasy ze zwykłym adapterem. na wyświetlaczu w polu przysłony jest wartość --
dszczygiel, jak to się robi w Canonie to koledzy z Canonboard zapewne pomogą.
Natomiast w Alfach sposób działania zależy od puszki. W A700 i zapewne wyższych można używać M42 w rymie "A", w pozostałych modelach jedynie w trybie "M".
Jak to się odbywa?
- Ostrzysz przy pełnym otworze (żeby coś widzieć), następnie przymykasz przysłonę na obiektywie i korzystając z drabinki w wizjerze lub na wyświetlaczu ostawiasz migawkę.
W zależności od obiektywu, często bedzie potrzebna korekcja w stosunku do wskazań z drabinki. Najczęściej in plus. U mnie w zależności od obiektywu jest to od +0,7 do nawet +2EV.
Czy o to Ci chodziło?
wratislavian
Tadeusz
prościej mówiąc chodziło mi o to, czy aparat podczas doboru czasu ekspozycji kieruje się tylko światłem które do niego dociera czy również gdyby na body w trybie AV ustawić jakąś wartość to też coś zmieni Sam już sobie to na powoli przemyślałem i wiem, że nie
Dzięki za post !
Pozdrawiam,
(można już zamknąć temat )
A więc zgodnie z życzeniem - zamykam.dszczygiel napisał(a):
(można już zamknąć temat
)