anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

DSC HX 1 - pytanie o ustawienia.

spolTomaszek1hbcrc
Początkujący

DSC HX 1 - pytanie o ustawienia.

Witam.

Jestem początkującym fotografem 😜 posiadającym ten super aparat. Oglądając zdjęcia w internecie człowiek dostaje oczopląsu, że takie cuda ludzie robią tym sprzętem ;-) i tu moje pytanie do bardziej zaawansowanych użytkowników. Zachodzę w głowę jak coś takiego uzyskać :

http://www.flickr.com/photos/denioguz/3 ... 163841@N24" target="_blank

czas 1/160, przysłona f/3.5 ogniskowa 12.5 mm

albo takiego

http://www.flickr.com/photos/denioguz/3 ... 163841@N24" target="_blank

czas 1/640, przysłona f/4 ogniskowa 8.7 mm

JAk ustawić aparat żeby takie coś uzyskać, nie za bardzo rozumiem choć się naczytałem na forach ( głupek chyba jestem) jak w tym aparacie ustawić ogniskową 12,5 mm albo 8,7 mm, skoro zakres jakim dysponuje aparat 5-100 mm... Jak robić tego typu zdjęcia abo rozmazać ładnie tło. Nie wieżę, że te zdjęcia są robione w odległości centymetra od fotografowanych "zwierzątek". Proszę o pomoc, aparat jest ekstra tylko żeby jeszcze potrafić wykorzystać jego możliwości ;-(

9 ODPOW. 9
oldguest
Początkujący

Strzelam że zamontowany był konwerter typu zoom (albo jakiś inny nie oryginalny) ale mogę się mylić. Pytanie też czy da się tak blisko ustawić ostrość przy tym konwerterze dedykowanym.

A w kompakcie nie ma możliwości ustawienia ogniskowej 12mm. Można jedynie mniej więcej to ustawić (w lustrzankach są podziałki na obiektywach która za to odpowiadają).

spolTomaszek1hbcrc
Początkujący

Nie wiem jak to jest robione, ale takich zdjęć jest pełno ( na zasadzie MAKRO ) wykonanych tym aparatem i nie wieżę, że każdy "fotograf" ma jakiś konwerter makro do tego... Akurat ten aparat jest super, ale widzę, że nie ma jakoś na forum osoby znającej temat, (może jeszcze taka zachaczy o ten post) jest sporo odwiedzin, ale żadnej konkretnej informacji. Kwestia jak ustawiać głębię ostrości, czytałem gdzieś, że reguluje się to parametrem przysłony, że rozmycie tła uzyskuje się na najmniejszej wartości czyli na f/2.8 natomiast jeszcze olbrzymi wpływ musi mieć ogniskowa, tylko nie za bardzo wiem jak to obliczać... A na stronie flickr jest pełno zdjęć z różnymi ogniskowymi, różnymi wartościami przysłony i efekty są super, tylko jak te parametry dopasowywyać ??? Zna ktoś może jakiś poradnik w necie na ten temat ??

Łopatologicznie, jak zrobić tym aparatem ( a możliwości ma naprawdę DUŻE) zdjęcie na zasadzie "makro" z rozmytym tłem, bo jakoś mi nie wychodzi ;-(

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Sony - Poradnik
Lustrzanka Sony

oldguest
Początkujący

Tomaszek napisał(a):

czytałem gdzieś, że reguluje się to parametrem przysłony, że rozmycie tła uzyskuje się na najmniejszej wartości czyli na f/2.8 natomiast jeszcze olbrzymi wpływ musi mieć ogniskowa, tylko nie za bardzo wiem jak to obliczać... A na stronie flickr jest pełno zdjęć z różnymi ogniskowymi, różnymi wartościami przysłony i efekty są super, tylko jak te parametry dopasowywyać ???

Czym większa ogniskowa tym mniejsza głębia/większe rozmycie tylko że wraz ze wzrostem ogniskowej zwiększa się też minimalna odległość ostrzenia dlatego mi trochę to nie pasuje i podejrzewam jakiś konwerter makro lub zoom chodź nie miałem takowego w rękach w połączeniu z HX1.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Ustawienia aparatu sam podałeś w pierwszym poście:

Tomaszek napisał(a):

czas 1/160, przysłona f/3.5 ogniskowa 12.5 mm
czas 1/640, przysłona f/4 ogniskowa 8.7 mm

Ale, jak sam stwierdziłeś tak sie nie da uzyskać spodziewanego efektu.
Wniosek? Został zastosowany jakiś dodatkowy element optyczny. Albo jakiś konwerter (jak zauważył CS Bielsko), albo soczewka, albo np. Raynox.
Jaki konkretnie? O to najlepiej zapytać autora tych zdjęć. Na flickr chyba jest taka możliwość?
Albo próbować samemu.

------------------------------
fotoamator
spolTomaszek1hbcrc
Początkujący

A to może któryś z Kolegów podpowiedziałby chociaż jak w ogóle w DSC HX 1 uzyskać rozmyte tło, jakiś konkretny przykład, abym mógł wypróbować w domu, jest w instrukcji na 37 stronie - Fotografowanie z priorytetem przysłony czyli wg instrukcji możliwość rozmycia tła, na najmniejszej wartości f/2.8 próbowałem robić jakieś testy, ale niestety nic mi nie wyszło ciekawego, nie potrafię w ogóle rozmyć tła, czy mam to robić z f/2.8 na max ZOOM? bo to ma związek z ogniskową, czy jak? Prosiłbym o jakiś przykład taki dla laika, nie wiem zdjęcie szklanki aby rozmyć tło :P tylko jakie ustawienia i jaką odległość trzeba by wybrać. Może ktoś z Was robi fotki tym aparatem i podzieliłby się efektami oraz opisem ustawień dla danego ujęcia ? Myślałem że będzie prościej uzyskać ciekawe efekty, jednak jakoś nie mogę trafić na "TO" ustawienie... Myślę, że jest to też związane z błędnie dobieraną odległością... Mógłby Ktoś z WAS taką sytuację podpowiedzieć ? Może Pan Moderator :-) z góry dziei

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Najprościej i chyba najszybciej to jak najmniejsze przesłona, duża ogniskowa i jak najbliżej fotografowanego obiektu.

spolTomaszek1hbcrc
Początkujący

Coś tam mi wyszło, ale słabo, a powiedz mi mat_czok jak zrobić na priorytecie przysłony małą przysłonę i dużą ogniskową? Żeby zwiększyć ogniskową to muszę zadziałać ZOOMEM tak ?? a jak włączę sobie priorytet przysłony ustawię na 2.8 czyli wartość najmniejesza i delikatnie użyję zooma to się zmienia wartość przysłony od razu na 3,5...

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Bo wartość przysłony jest zależna od ogniskowej. Bywa że maksymalny otwór przysłony jest stały w całym zakresie ogniskowych, ale to w drogich obiektywach do lustrzanek. W kompaktach raczej nie spotkałem się ze stałą przesłoną dla wszystkich ogniskowych.
Wracając do zmiany z 2.8 na 3.5 - wynika ona właśnie z tego, że podczas wydłużania ogniskowej zmienia się maksymalne możliwe otwarcie przysłony. Nic na to nie poradzimy, ale też nie musimy się tym przejmować.