Podziel się wrażeniami!
Witam Wszystkich Serdecznie,
Bardzo bym prosił Was o pomoc bo nie wiem czy muszę oddać aparat do serwisu czy może to ja coś źle robię. Od jakiegoś czasu po zrobieniu kilku,kilkunastu zdjęć słychać wyraźnie szum wydobywający się z obiektywu.Ostatnio też po włączeniu aparatu i naciśnięciu spustu migawki zdjęcie w ogóle nie chce się zrobić.Dopiero wyjęcie baterii i włożenie jej ponownie pomaga.Żeby jeszcze tego było mało to często pojawia mi się komunikat,że obiektyw ( to wersja 18-55 ) jest nierozpoznany i dopiero jego zdjęcie z korpusu i założenie ponownie pomaga ale na chwilę. To wszystko odbiera mi przyjemność z użytkowania tego sprzętu.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Aby aparat w ustawieniu domyślnym mógł współpracować poprawnie z akcesoriami to każde z akcesorium powinno się przedstawić aparatowi aby elektronika aparatu wiedziała co zostało podpięte i jak to działa. Dotyczy to obiektywów, lamp błyskowych, mikrofonów itp. Komunikacja ale również później sterowanie danym akcesorium odbywa się poprzez styki elektryczne. I gdy będą te styki zanieczyszczone, gdy nie będzie kontaktu na którymś ze styków to aparat nie będzie wiedział co ma podpięte, czy w ogóle coś jest podpięte i nie będzie mógł sterować danym akcesorium. Być może jest właśnie tak z tym obiektywem, że raz zaskoczy a raz nie, raz silnik zasziała a raz nie będzie w ogóle kontaktu.
Druga sprawa to wyłączenie funkcji rozpoznawania obiektywu. Do aparatów tych możesz podpiąć wiele różnych obiektywów i systemowych, i poprzez przejściówki dedykowane i przenoszące sterowanie jak i obiektywy całkowicie manualne pozbawione elektroniki jak również możesz używać przejściówek, które nie posiadają elektroniki. W takim wypadku aparat nie wie, że ma podpięty jakiś obiektyw bo brak odpowiedniej elektroniki w obiektywie uniemożliwia aparatowi rozpoznanie go. I aparat nie wyzwoli migawki (no bo po co, jak robić zdjęcia bez obiektywu). Ale producent wie, że można podpinać obiektywy innosystemowe czy przejściówki bez elektroniki. I dlatego wprowadził możliwość fotografowania z obiektywami, którenie są sterowane z body. Wtedy należy włączyć funkcję w aparacie "wyzwolenie migawki bez podpiętego obiektywu". Aparat wtedy wyzwoli migawkę w każdym momencie, nie będzie się blokował i nie będzie wołał o braku obiektywu. Ale jeżeli chodzi o systemowe obiektywy to funkcja ta nie zda egzaminu. Przysłona i AF w obiektywach systemowych jest sterowana z korpusu za pomocą styków elektrycznych. Gdy aparat nie rozpozna obiektywu pozwoli Ci wyzwolić migawkę ale nie będziesz mógł sterować przysłoną i nie będzie działał autofokus.
Message was edited by: piotruso
Problemem może być brak kontaktu / styku pomiędzy obiektywem a korpusem. W tym wypadku najpierw przetarłbym styki elektryczne i obiewktywu i body szmatką nasączoną spirytusem. Jeżeli to nie pomoże to jednak serwis.
Dziękuję Ci bardzo. Myślisz,że może to pomóc z tymi szumami i pojawiającym się komunikatem o nierozpoznanym obiektywem? Gdzieś kiedyś czytałem ( tylko nie mogę teraz tego znaleźć ), że można wyłączyć w aparacie jakąś funkcję odpowiadającą właśnie za to rozpoznanie obiektywu.
Aby aparat w ustawieniu domyślnym mógł współpracować poprawnie z akcesoriami to każde z akcesorium powinno się przedstawić aparatowi aby elektronika aparatu wiedziała co zostało podpięte i jak to działa. Dotyczy to obiektywów, lamp błyskowych, mikrofonów itp. Komunikacja ale również później sterowanie danym akcesorium odbywa się poprzez styki elektryczne. I gdy będą te styki zanieczyszczone, gdy nie będzie kontaktu na którymś ze styków to aparat nie będzie wiedział co ma podpięte, czy w ogóle coś jest podpięte i nie będzie mógł sterować danym akcesorium. Być może jest właśnie tak z tym obiektywem, że raz zaskoczy a raz nie, raz silnik zasziała a raz nie będzie w ogóle kontaktu.
Druga sprawa to wyłączenie funkcji rozpoznawania obiektywu. Do aparatów tych możesz podpiąć wiele różnych obiektywów i systemowych, i poprzez przejściówki dedykowane i przenoszące sterowanie jak i obiektywy całkowicie manualne pozbawione elektroniki jak również możesz używać przejściówek, które nie posiadają elektroniki. W takim wypadku aparat nie wie, że ma podpięty jakiś obiektyw bo brak odpowiedniej elektroniki w obiektywie uniemożliwia aparatowi rozpoznanie go. I aparat nie wyzwoli migawki (no bo po co, jak robić zdjęcia bez obiektywu). Ale producent wie, że można podpinać obiektywy innosystemowe czy przejściówki bez elektroniki. I dlatego wprowadził możliwość fotografowania z obiektywami, którenie są sterowane z body. Wtedy należy włączyć funkcję w aparacie "wyzwolenie migawki bez podpiętego obiektywu". Aparat wtedy wyzwoli migawkę w każdym momencie, nie będzie się blokował i nie będzie wołał o braku obiektywu. Ale jeżeli chodzi o systemowe obiektywy to funkcja ta nie zda egzaminu. Przysłona i AF w obiektywach systemowych jest sterowana z korpusu za pomocą styków elektrycznych. Gdy aparat nie rozpozna obiektywu pozwoli Ci wyzwolić migawkę ale nie będziesz mógł sterować przysłoną i nie będzie działał autofokus.
Message was edited by: piotruso
Nawet nie wiesz jaki Ci jestem wdzięczny za odpowiedź. Czy pamiętasz może gdzie w aparacie jest ta opcja do włączenia i wyłącznia funkcji rozpoznawania obiektywu? Czy do przeczyszczenia wystarczy jak wezmę taką szmatkę do okularów i trochę ją nawilżę spirytusem salicylowym? Nie chciałbym tego zepsuć:)
Salicylowego bym nie używal bo on oprócz spirytusu ma również kwas salicylowy. Już lepiej spożywczy (najpierw dla kurażu i aby pewna ręka była lufka albo dwie a potem troszkę na szmatkę i przeczyścić styki, tylko szmatka lekko wilgotna, tak aby nie kapało z niej, no i szmatka żeby nie pyliła, do okularów powinna być OK). A najlepszy byłby alkohol izopropylowy lub kontakt IPA (ale też przecieranie za pomocą szmatki a nie rozpylanie na styki).
Funkcja wyzwalania bez obiektywu - wchodzisz do menu, następnie - ustawienia i tam jest opcja - wyzw. bez obiek. Należy wybrać aktywne wtedy zawsze zostanie wyzwolona migawka.
: to fakt,że na odwagę najpierw wleje do gardła:) A jeśli jeszcze mogę to co sądzisz o tym co napisałem w sprawie problemu ze zrobieniem zdjęcia? Dopiero po wyjęciu akumulatora wraca wszystko do normy.
Nie wiem, nie mam pojęcia. Może poprzez niedokładne, słabe styki pojawiają się jakieś stany nieustalone w komunikacji i aparat (elektronikę) trzeba zresetować aby wszystko zaczęło ze sobą gadać. Ja bym spróbował najpierw przeczyścić styki. Jak to nie pomoże to aparat z obiektywem do CSI ( http://www.e-csi.pl/ ) i po dwóch dniach będziesz miał aparat u siebie.